Botrány a bokszban: egy férfi veri a nőket?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Komoly botrány alakult ki az olimpián, mert a női ökölvívásban engedtek indulni egy olyan versenyzőt, aki korábban megbukott a nemi vizsgálaton. Az algériai bokszolót, Imane Helifet a tavalyi világbajnokságról zárták ki azért, mert magas volt a tesztoszteron-, azaz a férfihormon-szintje. Sőt, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség szerint Y, azaz férfi kromoszómát is találtak nála a korábbi vizsgálatok során. De erre bizonyítékot nem mutattak.

Kép: Facebook/Imane Khelif

Az algériai versenyző legutóbbi ellenfele 46 másodpercig bírta a mérkőzést. Az olasz bokszoló a túl kemény csapások után feladta a küzdelmet.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levélben fog tiltakozni az algériai sportoló indulása miatt. Már csak azért is, mert a következő ellenfele szombaton a magyar Hámori Luca lesz. Hámori egyébként mindenképp kiáll a mérkőzésre. Elmondta azt is, bízik benne, hogy akik engedték indulni Helifet az olimpián, rendesen meggyőződtek arról, hogy valóban nő.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményben állt ki az algériai sportoló mellett. Emlékeztetett arra, hogy Helif „… évek óta versenyez nemzetközi ökölvívó versenyeken a női kategóriában, beleértve a tokiói 2020-as olimpiai játékokat, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) világbajnokságait és az IBA által jóváhagyott versenyeket.”

Helif egy korábbi győzelmét ünnepli Algériában. Fotó: Facebook / Imane Khelif

Nő? Férfi? Transz? Kétéltű?

Helif körül jelentős politikai botrány kezd forrni. Ezt többek között álhírek és félreértések táplálják. Az egyik ilyen, hogy Imane Helif valójában férfi, aki csak nőnek mondja magát. És ugye „a mai világban” kötelező ezt elfogadni. Az is kering, hogy Helif transzszexuális, tehát eredetileg férfi volt, és nemi átalakító műtéten esett át.

Ez mind hazugság, Imane Helif nem transznemű és nem is férfi. Az olimpián egyébként nem is indulhatna női versenyzőként, ha így lenne. Ezenkívül ő algériai. Az észak-afrikai országban, ahol az iszlám vallás egyeduralkodó, a transznemű és meleg emberek életveszélyben vannak és üldözik őket. Tökéletesen kizárt, hogy Algéria egy transzneműt indítana az olimpián.

Helif kislányként. Forrás: X

Elterjedt – de nem igazolt – megfejtés, hogy Helif interszexuális. Ez egy veleszületett állapot. Azt jelenti, hogy az ember valahol a két nem között helyezkedik el. Például külsőleg teljesen olyan a teste, mint a nőké, de a tesztoszteronszintje jóval magasabb. És a hormonzavar miatt az alkata, a vonásai, az izomzata a férfiakéra hasonlít. Ami persze előny a nőkkel szemben, különösen egy küzdősportban. De az is előfordulhat, hogy Helif még csak nem is interszex, csak bizonyos területeken férfiasabban működik a teste.

Ez tehát nem az úgynevezett genderőrület újabb felvonása. Arról van szó, hogy a sport világában megjelent néhány olyan ember, aki nem helyezhető el egyszerűen a férfi-nő rekeszekben. Ilyenből nagyon kevés van, és a mindennapokban nem is okoznak gondot. Itt viszont nyilván lépni kell majd valamit.

Egyelőre nincsenek is konkrét szabályok ezekre az esetekre. Ami van, azok alapján Helif nőnek számít. Hogy sokkal erősebb, mint a nők többsége, az viszont felborítja a sportszerűséget. Igaz, az eddigi pályafutása nem azt mutatja, hogy legyőzhetetlen lenne: jó pár egyértelműen női versenyző pofozta már ki a ringből.

Kiemelt kép: Imane a muzulmán Algéria ünnepelt sportolója. Forrás: Facebook/Imane Khelif

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.