Botránnyal indult Orbán sajtótájékoztatója, újra célkeresztben az energiaitalok – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kisebb botránnyal indult Orbán Viktor Strasbourgban tartott sajtótájékoztatója. A miniszterelnök szerdán az Európai Parlament előtt mutatja be a magyar soros elnökség programját. Szerinte aznap „csihi-puhi” lesz az EP-vitán, ezért már egy nappal korábban a sajtó elé állt. A miniszterelnök épp belekezdett volna mondandója lényegi részébe, amikor Gyekiczki Márton, a DK ifjúsági szervezetének tagja az asztalához rohant, és azt kérdezte tőle: „Mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr? Eladta Putyinnak, eladta Hszi Csin-pingnek! Orbán Balázs mennyiért adta el a hazát?” Miután Gyekiczkit kivezették, Orbán úgy reagált, a magyar politikában, ha valaki gazembernek nevezi a másikat, az annyit jelent, hogy nem ért egyet vele. (24.hu)

A holnapi vitán csaphat egymással össze Orbán Viktor és Magyar Péter, aki a Tisza Párt EP-képviselőjeként ment Strasbourgba. Utóbbi kedden egyperces beszédet tartott az Európai Parlamentben, amit arra használt, hogy felkérdezze Nagy István földművelési minisztert a magyar gazdaság helyzetéről. Magyar többek között arról beszélt, hogy a gazdaságunk hanyatlik, az elmúlt két évben pedig 62 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Utána az áfakulcsról, a magyar gazdákról és az elnéptelenedett falvakról is mondott néhány adatot. „Miniszter úr, a tett az első, a szó a második, ezt jó lett volna 14 év alatt megtanulni” – fejezte be beszédét Magyar. Nagy István válaszolt Magyarnak, visszautasította az összes állítását. (444)

Fotó: YouTube / MagyarNews

Budapesten akciózott az SOS Gyermekfalvak nevű szervezet, hogy felhívja a figyelmet arra: 300 kisbaba van a kórházakban jelenleg, mert a szüleik elhagyták vagy nem tudták hazavinni őket. Nevelőszülőből pedig sokkal-sokkal kevesebb van. Az alapítvány azért küzd, hogy minden szülők nélkül élő gyerek családba kerülhessen. A szervezet többek között a Nagymező utcai Radnóti-szoborra és a Széll Kálmán-szoborra helyezett ki játékbabákat hordozókendőkben. A Blaha Lujza térre egy rácsos babaágyat tettek ki. A kampányhoz csatlakozott a Radnóti Miklós Színház és számos ismert ember is, mint Dallos Bogi, Puskás Peti, Tapasztó Orsi, Ábel Anita, Ördög Nóra, Kiss Ramóna, Szabó Győző és Nádai Anikó. (Kispolgár)

Blokkolja Magyarország, hogy az Európai Unió 35 milliárd eurós hitelt nyújtson Ukrajnának. A hitelre azért lenne szükség, hogy a háború sújtotta ország gazdaságát megtámogassák. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be az uniós miniszterek találkozója után. A legtöbb tagállam a mihamarabbi kifizetés mellett érvelt, a magyar kormány szerint viszont meg kell várni az amerikai választások eredményét. Varga szerint Kamala Harris és Donald Trump két különböző utat kínál a választóknak, az egyik a háború, a másik a béke irányába vezet. (Euronews)

Ismét sarki fény tündökölt Magyarország felett. Ez már a tizenhetedik alkalom volt. A jelenséget az okozta, hogy újabb erős geomágneses vihar érte el a Földet. Sőt, a közeljövőben újabb égi tünemény jöhet! Hétfőn napnyugta után már sejthető volt, hogy a sarki fény, vagyis az aurora borealis megjelenik az égbolton, de igazán csak este 11 után vált láthatóvá. Így nézett ki. (Időkép)

Fotó: Időkép

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, az ugyanis szerintük megtévesztette a fogyasztókat. A szövetség többek között azzal kampányolt, hogy egy doboz energiaitalban annyi B-vitamin van, mint 3,6 kilogramm sárgarépában, és napi ötöt simán meg lehet inni belőle. Azt is állították, hogy az energiaital egészséges. „A koffein […] jót tesz a bőrnek, a hajnak, még akár a fogyásban is segíthet vagy a súlyod megtartásában. Te mikor ittál utoljára energiaitalt?” – kérdezték az egyik reklámban. A GVH szerint ezek az állítások nem megalapozottak, a következő hónapokban pedig vizsgálják, hogy a MESZ valóban jogsértést követett-e el. (MTI)

Kisfilmet mutattak be a dalszerzők napja alkalmából, azt ugyanis október 8-án ünnepeljük. A videóban ismert zenészek, előadók szerepelnek, akik egykori iskoláikba látogattak el, hogy felhívják a figyelmet a dalszerzés, a szövegírás fontos szerepére. Többek között Áron András, Dallos Bogi, Lázár Domokos, Pápai Joci, Pátkai Rozina és Szabó Balázs is szerepel a filmben, ők mind a dalszerzésről meséltek a diákoknak. A magyar zeneiparban egyébként egyre több a nagyon fiatal dalszerző. A hazai zenei jogokat kezelő Artisjusnál tavaly több mint 1400 új szerző regisztrált, ezeknek a fele 30 éves sincs. Íme a kisfilm. (MTI)

Másfél éves mélypontja közelében, 402 fölött járt ma reggel a forintárfolyam az euróval szemben. Ez azt jelenti, hogy ha készpénzt váltunk, mert például elutazunk, akkor egyetlen euróért több mint 400 forintot kell fizetnünk. A forint valamennyire gyógyult délutánra, de az elmúlt héten végig 401 körül mozgott. A magyarok meg is indultak a pénzváltókhoz, hogy eurót vegyenek, hiszen félnek attól, hogy az a forint gyengülésével csak még drágább lesz. (hvg.hu)

A mesterséges intelligencia kutatásának úttörői kapták a fizikai Nobel-díjat. John Hopfield, a Princeton Egyetem kutatója és Geoffrey Hinton, a Torontói Egyetem kutatója a gépi tanulást lehetővé tévő felfedezéseikért kapták meg az elismerést. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (388 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. (MTI)

A díjazottak. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Christine Olsson

Brutális járatritkítást tervez az állam a gödöllői, csepeli és ráckevei HÉV-vonalon, mert nincs elég működőképes kocsi. A HVG úgy tudja, a terv ellen a főváros hevesen tiltakozik. A lap megszerezte az előzetes dokumentumokat, azok alapján a fent említett vonalakon komolyan csökkennek majd a férőhelyek. A lap szerint mióta a HÉV az állam kezében van, gyorsabb ütemben romlik. A járművek elöregedtek (a kocsik átlagéletkora 50 év), az újak beszerzését pénzhiány miatt még 2021-ben lefújták, a meglévők közül pedig egyre kevesebb működik. Az új menetrendet év végén vagy jövő januárban vezethetik be. (hvg.hu)

Első fokon elvesztette a pert volt iskolájával szemben Pankotai Lili. Pankotai 2022 őszén szólalt fel egy tanártüntetésen. Másnap az iskolája, a Nagy Lajos Gimnázium elhatárolódott tőle. A diákot képviselő ügyvéd szerint Pankotai ezután folyamatos érzelmi nyomás alá került az iskolában, az osztályfőnöke többször kiküldte az óráról, a beszédére hivatkozva pedig lemondta az osztálykirándulást. A legsúlyosabb eset az volt, amikor az iskola igazgatója felmérést végzett a tanárok körében, hogy szeretnék-e a továbbiakban is tanítani a végzős diákot, majd közölte a lánnyal, hogy egy kivételével a tanárai a jövőben nem szeretnének vele együttműködni. Pankotai végül iskolát váltott és pert indított az iskolával szemben. A bíróság szerint azonban az iskola nem sértette meg a diák személyiségi jogait. Az ítélet még nem jogerős. (444)

Fotó: Pankotai Lili/Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."