Boldog születésnapot, Rubik Ernő!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma ünnepli 80. születésnapját Rubik Ernő feltaláló, építész és szobrász, a bűvös kocka atyja. A térbeli kirakós kivételes, világhírű magyar találmány, de nem volt egyszerű az út idáig.

Rubiknak annyiban volt könnyű dolga, hogy édesapja, idősebb Rubik Ernő híres repülőgép-tervező volt, akinek vitorlázógépei ma is repülnek. Így a mérnöki észjárást és a szerszámok ismeretét a feltaláló a családból hozta. Nem okozott gondot neki fából kifaragni és gumikkal összerakni a forgatható kocka prototípusát 1974-ben. De ekkor még nem játéknak szánta, hanem oktatási segédeszköznek. Építészetet tanított, és úgy gondolta, hogy a térbeli gondolkodást fejlesztené egy ilyen modell. Az őskocka lapjai még nem háromszor három, csak kétszer két kis kockából álltak.

Kocka-világbajnokság, 1982. Fotó: Fortepan / Gáspár Viktor

A 3 soros kockában már meglátta a logikai játék lehetőségét. És ekkor került szembe azzal a dinoszaurusszal, amit úgy hívtak: szocializmus.

Amerikában vagy Nyugat-Európában egyszerűen ment volna. Hiszen csak találni kell egy céget, akik a nagy haszon reményében legyártják a kockát. És addig gyártják, amíg van rá vevő. A szocialista Magyarország nem így működött. A központilag szervezett gazdaságban a játékipar nem volt fontos. A műanyaggal dolgozó vállalatoknak más feladataik voltak.  Rubik nagy nehezen talált egy gyártót, és elkészülhetett az első pár ezer darab. Ezek külföldi kiállításokra is eljutottak. A kocka önmagában még nem keltett nagy érdeklődést, de a feltaláló sokszor személyesen mutatta meg, hogyan kell használni. És akkor már mindenkinek leesett az álla.

A Rubik-kockák gyártása 1981-ben. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Aztán néhány év múlva eljött a világsiker, a milliós darabszám és persze a kínai hamisítványok.

A bűvös kocka ráadásul nem bizonyult múló divatnak. A mai napig rengeteget adnak el belőle. Rubik tervezett még sikeres térbeli játékokat, például kígyót vagy lapokból álló hajtogatóst, de a kocka maradt a főműve. Talán a legismertebb magyar találmány a világon. Nemcsak hazánk jelképe, hanem a logikáé, az értelemé, a furfangos megoldásoké.

Kiemelt kép: MTI / Hegedűs Róbert

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.