Boldog palacsintanapot!!!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma van a farsang utolsó napja. A keresztény hagyományok szerint ez a nap a húshagyó kedd. Holnap kezdődik a negyven napos nagyböjt, ami Húsvétig tart. A böjtöt régebben sokkal szigorúbban tartották, mint ma, és előtte, ha tehették, még egy óriásit lakomáztak az emberek. És kiürítették a kamrát is, hogy a következő időszakban ne essenek kísértésbe.

Ez pedig azzal járt, hogy valamibe el kellett használni a maradék hozzávalókat, a vajat, a tojást, a cukrot. Ennek a legjobb módja pedig nyilván valamilyen édesség készítése. Az angolszász világban ezért ezen a napon rengeteg palacsinta sült, és ezért van az, hogy Angliában a húshagyó kedd egyben Pancake Day, azaz palacsintanap is.

Az első ismert, nyomtatásban megjelent angol palacsintarecept 1588-ból származik. Bizony, ez egyidős Shakespeare-rel, és a leírás szerint majdnem ugyanaz, mint amit mi is sütünk itthon. A tésztába ugyan akkor még sört tettek tej helyett, de ugyanúgy laposra sütötték, és dobálták, mint mi most. Nemcsak húshagyó kedden, hanem karácsonykor és más ünnepeken is szívesen ették. Állítólag maga Shakespeare is nagy rajongója volt, és sokat is tett az édesség népszerűsítéséért. Több darabjába, például az Ahogy tetszikbe is beleírta a palacsintát.

Számos jeles esemény fűződik ehhez a naphoz Angliában, amit még ma is megrendeznek. Az egyik legrégebbi, 1445 óta töretlen hagyomány a palacsinta-futás. A történet szerint egy asszony épp palacsintát sütött Olney-ban, amikor meghallotta, hogy harangoznak, mert kezdődik a mise. Annyira sietett, hogy el ne késsen, hogy a kötényét magán hagyva, palacsintasütővel a kezében rohant a templomba. Az eseményre azóta is minden évben kötényes-serpenyős versenyfutással emlékeznek meg országszerte, és erre már a világ minden tájáról érkeznek résztvevők.

Egyébként az angolok nemcsak azért sütöttek palacsintát ezen a napon, hogy ne romoljon rájuk a tej a böjti időszakban, hanem mert minden hozzávalónak szimbolikus jelentést tulajdonítottak. A tojás a teremtést jelképezi, a só az egészséget, a liszt az élet folyását, a tej pedig a tisztaságot. Nálunk pedig inkább a fánk terjedt el mint farsangi étel, és sok vidéken ezzel zárták a böjt előtti utolsó napot is. (bbc.com, historic-uk.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!