Bocsánatot kért Ferenc pápa, eladó Kevin otthona

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Bocsánatot kért Ferenc pápa, miután kiszivárgott, hogy egy olasz püspöki konferencián nagyon durva szitokszóval illette a melegeket. A pápa híres az irántuk tanúsított nyitottságáról, épp ezért meglepetés, hogy azt mondta a zárt ajtók között: a meleg férfiaknak nem lehet engedélyezni, hogy papok legyenek, mert már így is van egyfajta frociaggine (ami lefordítva rendkívül csúnya szó) a levegőben. A Vatikán közölte, hogy a pápa soha nem akart senkit megsérteni vagy homofób kifejezést használni, és bocsánatot kér mindenkitől, akit megsértett a szóhasználattal. Megerősítette, hogy az egyházban mindenki számára van hely. Néhány spanyolul beszélő hívő védelmébe vette a pápát, és felidézte, hogy Ferenc gyakran hibázik az olasz köznyelvben (Argentínában, de olasz nyelvű háztartásban nőtt fel), ezért valószínűleg nem mérte fel, hogy mennyire rossz szót használt a beszélgetés során. (BBC)

Nagyon erős a magyar fiatalok bevándorlással kapcsolatos negatív hozzáállása. Ezt egy új elemzés tárta fel, amely az Eurobarometer közvélemény-kutatásait vizsgálta meg. Európa-szerte még mindig a baby boomerek (az 1946-64 között születettek) azok, akik a leginkább bevándorlásellenes nézeteket vallanak. Néhány tagállamban azonban az ezredfordulósok (1980-96) és a Z-generáció (az 1997 után születettek) is ugyanilyen negatívan vagy még negatívabban viszonyulnak az EU-n kívüli országokból érkező bevándorláshoz. Az eredmények azt mutatják, hogy miközben a legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választások óta szinte minden országban nőtt pár százalékkal az idegenellenesség, addig ez a változás Magyarországon kiugróan magas az európai átlaghoz képest. (Guardian/rtl.hu/Kispolgár)

Választási rovatunk. Karácsony Gergely nagyon vezet Budapesten, Szentkirályi Alexandra pedig továbbra is a második a főpolgármesteri versenyben. Ezt a Medián és a 21 Kutatóközpont felmérése állapította meg. Ezek szerint a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna. Egy ideje rebesgetik, hogy Szentkirályit esetleg visszaléptetheti a Fidesz Vitézy Dávid javára, de tegnap a párt közölte, hogy „ez csak egy hírlapi kacsa”. (hvg.hu/Telex)

Megfosztási eljárással mondatná le az ellenzék Sulyok Tamást az államfői pozícióról. Erről Tordai Bence írt nemrég a Facebookon. A Párbeszéd képviselője közölte, hogy ellenzéki kollégáival indítványt adtak be, hogy rendkívüli ülést hívjon össze az Országgyűlés. Ezen a Külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadás és a Sulyok Tamás államfő elleni megfosztási eljárást tárgyalnák meg. A rendkívüli ülés összehívását a törvényhozás tagjainak egyötöde kezdeményezheti. Kövér László házelnök péntek este 8 órára tűzte ki az eseményt. Csakhogy az ellenzéki kezdeményezésekre a Fidesz-KDNP kétharmados többsége nem szokott vevő lenni – ám ha ők nem mennek el az ülésre, határozatképtelenség miatt nem lehet érdemben tárgyalni a felvetett témákról. (hvg.hu)

Sulyok Tamás / Facebook

Továbbra is kiváló minőségű a legtöbb hazai természetes fürdővíz, de hat strand a kifogásolható kategóriába került a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi értékelése során. Ezek a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand. A fontosabb tavaink, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó mellett található fürdőhelyek vizei továbbra is nagyon jó minőségűek. A szakemberek legalább évi négy alkalommal ellenőrzik a kijelölt strandokat. A mintavétel mellett azt is ellenőrzik, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik. (MTI)

Susulyka / Wikipedia

120 métert zuhant egy kanyon oldalában egy Washington állambeli fiatal, de csodával határos módon kisebb sérülésekkel úszta meg a balesetet. A 19 éves fiú túrázott, amikor baleset érte. Egy vízmosáson (egy a víz által kivájt árkon) ment lefelé, amit sajnos sok kiránduló használ ösvényként. A helyi hatóságok mindent megtesznek, hogy távol tartsák az embereket a területtől, mert az nagyon veszélyes és évente több ember is meghal ott. A hatóságok a mostani mentésről fotókat is közzétettek. Azt írták, egy hám segítségével, biztonságos és sikeres művelettel emelték ki a fiút, aki „hihetetlenül szerencsés, hogy életben maradt”. (BBC)

Eladó a Reszkessetek, betörők! híres háza, Kevin „otthona”. A karácsonyi klasszikusban Macaulay Culkin alakította Kevin McCallistert, a 8 éves fiút, aki kénytelen magára vigyázni, miután családja véletlenül otthon hagyja őt az ünnepek alatt. A ház nem csak díszlet volt, valóban létezik, mégpedig az Illinois állambeli Winnetkában. A több mint 9 ezer négyzetméteres házat legutóbb 2012-ben adták el, most pedig újabb család válik meg tőle. A ház ára 5,25 millió dollár, vagyis nagyjából 1,8 milliárd forint. Öt hálószoba és hat fürdőszoba van benne, illetve pezsgőfürdő, házimozi és még egy fedett sportpálya is. (CNN)

Dawn McKenna Group

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.