Bocibarátság és hősszerelmes gyíkok: 4 tény az állatszeretetről

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet szerint az év utolsó napján mintegy ezer háziállat tűnik el az otthonokból és az udvarokból a petárdázás és a tűzijátékozás miatt. Az állatok csodálatos, érző lények, akik időnként az emberekhez hasonló módon ragaszkodnak, szeretnek vagy éppen udvarolnak. Nem hiszed?

Neked van legjobb barátod? Képzeld, a teheneknek igen

Bármilyen furcsán is hangzik, a tehenek is haverkodnak. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy unalmukban társasoznak a mezőn, sokkal inkább úgy, hogy vannak kedvenceik, akikkel szívesebben lógnak, mint másokkal. Néhány éve egy kutató a tehenek szívritmusának és hormonszintjének megfigyelésével azt vizsgálta, mennyire stresszeltek a bocik három különböző helyzetben: egy karámban egyedül, egy karámban egy másik, számukra ismeretlen tehénnel, illetve egy karámban a legközelebbi társukkal a csordában. Kiderült, hogy amikor a tehenek mellé a kedvenc társuk került, jelentősen kevésbé stresszeltek, mint a többi helyzetben. A teheneket nemcsak az nyugtatta meg, hogy nem voltak egyedül: sokkal boldogabbak voltak, amikor a barátjukkal voltak.

Pixabay

A vidrák fogják egymás kezét alvás közben

A vidrák hipercuki vízi emlősök, aranyos és élénk személyiségükről ismertek. A legkedvesebb szokásuk azonban egyértelműen az, hogy megfogják egymás kezét alvás közben, hogy ne sodródjanak szét a vízben. Vagyis tutajoznak. Ennek persze – az állatszereteten túl – tudományos oka is van. Az első, hogy a vidrák társas lények, és szívesebben alszanak csoportosan. A második, hogy a vidráknak sűrű szőrzetük van, de nincs túl sok testzsírjuk. A hűvös vízben ezért könnyen kihűlhetnek. Ha azonban szunyókálás közben összebújnak kicsit, akkor melegen tartják egymást.

A kurtafarkú szkinkek igazi hősszerelmesek

A vakondgyíkfélék családjába tartozó kurtafarkú szkink nagyon lovagias módon randizik. Egyáltalán nem kapkodja el a dolgokat, sőt! A hím gyík hónapokig udvarol a neki tetsző nősténynek: lófrál mellette, nyalogatja és finoman lökdösi őt. A tudósok szerint ilyen hosszú udvarlási időszak ritkán figyelhető meg más hüllőknél. A kurtafarkú szkinkek egyébként általában monogámok, vagyis egyszerre csak egy párjuk van. Amikor az egyik gyík meghal, túlélő partnere napokig a holttest mellett marad, és időnként gyengéden megérinti azt.

Mark Pellegrini / Wikipedia

És ha már itt járunk… a gömbhalakból előtör a művész, ha a szerelemről van szó

Titokzatos gabonakörök nemcsak a szárazföldön, hanem néha a vízben is megjelennek. Egészen pontosan a homokos tengerfenéken. Létezik ugyanis a gömbhalnak egy olyan fajtája, amely úgy igyekszik barátnőt szerezni magának, hogy óriási, sokszor akár 2 méter átmérőjű mintákat vés a homokba. A kicsivel több mint tíz centiméter hosszú hal körkörös mozdulatokkal úszik és az uszonyaival csapkod, hogy létrehozza a kört, majd annak széleit gyakran kagylókkal vagy koralldarabkákkal díszíti. Amikor jönnek a gömbhallányok, felmérik a különböző mintákat, és ha az egyik tetszik nekik, a középpontban lerakják a tojásaikat. Ilyen az, amikor a művészet lobbantja lángra a szerelmet!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.