Biciklizni jó, de legyél észnél

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ahogy melegszik az idő, egyre többen hozzák elő a bringákat, mert biciklizni jó. Ugyan még messze nincs nálunk annyi kerékpár, mint Hollandiában, de a számuk egyre nő. És ti is egyre többen lesztek, akik inkább tekernétek a suliba, vagy csak úgy ide-oda. Az országban egyre több a biztonságos kerékpárút is. És elvileg az autósok is kezdik megszokni, hogy figyelni kell a biciklisekre. A közlekedésre vonatkozó szabályokat viszont nektek is be kell tartani. Ezek főleg azért vannak, hogy ne legyen baj az úton. Ennek ellenére taknyolni bármikor, bárhol lehet, elég hozzá egy bucka is. De ki ne taknyolt volna már legalább egyszer a biciklivel, nem igaz?

kép: pixabay

Mikre kell odafigyelni biciklizés közben?

  • Működjön rendesen a biciklid. Legyenek rendben a fékek, ne legyen lapos a kerék. Kell egy jól működő első, és egy hátsó piros lámpa. Nem árt, ha vannak fényvisszaverő prizmák a kerekeken. A lámpákat egyébként már fel lehet tenni a sisakra vagy a táskára is, a lényeg, hogy világíts, amikor sötétedik.
  • Főútvonalon 12 évesnél fiatalabb gyerek nem közlekedhet. Ezek azok az utak, amiket a sárga, csúcsára állított négyzet alakú tábla jelez. Ha ilyen úton kellene biciklizni, csak a járdán teheted meg. Ott is csak lassan, a szabály szerint nem mehetsz 10km/óra sebességnél gyorsabban. Ez csak egy picivel gyorsabb, mint a futás.
  • A bukósisak ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott. (Kivéve, ha lakott területen kívül száguldozol, legalább 40 km/óra sebességgel, mert akkor már kötelező.) Ugyancsak nem kötelező lakott területen belül a láthatósági mellény. Azon kívül is csak sötétedés után és rossz látási viszonyok közt. Viszont ajánlott ezeket viselni városban is. A lényeg, hogy jól látható legyél minden körülmény közt.
kép: Facebook/II.kerület (Budapest)
  • Kereszteződésnél figyelj arra, hogy kinek van elsőbbsége. Ha látod a fordított mackósajtra emlékeztető táblát, ez azt jelenti, hogy azoknak van elsőbbsége, akik keresztezik az utad. Inkább állj meg, és csak akkor indulj el, ha biztonságosan át tudsz menni a kereszteződésen. Ha stoptáblát látsz, akkor kötelező megállnod. Ez a piros nyolcszög alakú tábla, nehéz összekeverni bármi mással. Pláne, hogy bele is van írva, hogy STOP.
  • Ha olyan helyen mész át, ahol az autók kanyarodhatnak is, nem szabad biztosra venned, hogy a sofőr lát is. Lehet, hogy elvileg neked van elsőbbséged, de az autó sokkal nagyobb, mint te, nagyobb kárt tehet benned, mint te benne. Inkább győződj meg róla, hogy a vezető észrevett, nézz a szemébe például.
  • Az út szélén parkoló autók mellett, ha lehet, tarts legalább egy méter távolságot. Az autósok nem mindig néznek a tükörbe, mielőtt kiszállnak a kocsiból. A nyíló ajtókba pedig nem kellemes beleütközni.
  • Ha az utad villamos- vagy vonatsíneket keresztez, óvatosan menj át ezeken, vigyázva, hogy lehetőleg merőleges legyen a kereked a sínekkel.
  • A bicikliúton figyelj a többi bringásra és az elbámészkodó gyalogosokra is. Jó, ha van csengőd, de ezt ne arra használd, hogy frászt hozol másokra, hanem ezzel jelezheted, például egy szelfiző turistának, hogy ott vagy mögötte.
  • Lehetőség szerint maradj azokon az utakon, amiket már ismersz, és korábban esetleg bejártál már a szüleiddel.

Persze sok dolog van még, amire érdemes odafigyelni. A szabályokat meg kell tanulni, de ezek amúgy gyalogosként is jól jönnek majd. Később pedig, ha majd esetleg autót is vezetnél, már ismerősek lesznek. Egyre több helyen vannak olyan bringás parkok is, ahol a közlekedési táblákat, szabályokat be lehet gyakorolni. (gyerekprogramajanlo.hu, kresz-suli.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.