Berágtak ránk a brazilok, nyugdíjba ment Tina, a legidősebb rendőrkutya – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Frissítés: interjút adott Hajdú Péter Frizbi Tv Youtube-csatornájának Varga Judit ex-igazságügyi miniszter. A beszélgetésben egy szó sem hangzott el annak a hangfelvételnek a tartalmáról, amit Varga volt férje, Magyar Péter tett közzé tegnap, és amin Varga tulajdonképpen elismeri a kormány korruptságát. Az interjúban Varga Judit magánéletéről mesélt részletesen. Állítása szerint egy lelki és fizikai bántalmazó kapcsolatban élt Magyarral, akit rendre nárcisztikus személyiségzavarosnak nevezett. Magyar még a videó megjelenése előtt Facebook-oldalán tagadta, hogy bántalmazta volna volt feleségét és karaktergyilkosságnak nevezi a történteket, amit szerinte Varga Judit azért tesz, mert zsarolják.

Forrás: Youtube
Varga Judit forrás: Youtube

Benyújtja az Isztambuli Egyezményt ratifikálásra, azaz jóváhagyásra a parlamentnek a Momentum. Ez a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló átfogó nemzetközi egyezmény, amit a Fidesz évek óta nem hajlandó aláírni. A Momentum elnöke, Donáth Anna Facebookon azt írta, hogy ugyanaz a Varga Judit nevezte „politikai hisztinek” az Isztambuli Egyezményt, „aki nemrég azt nyilatkozta, hogy férje, Magyar Péter éveken át terrorizálta verbálisan és fizikailag is bántalmazta.” Donáth szerint talán most eljött az ideje annak, hogy a kormány is belássa ennek az egyezménynek a szükségességét. (HVG)

Donáth Anna. Forrás: Facebook
Donáth Anna. Forrás: Facebook

Új funkciója lesz a Facebooknak és Instának, amivel letekerhetjük a politikai tartalmakat – jelentette be a Meta szóvivője. A tartalombeállításokban ikszelhetjük be, hogy engedélyezzük vagy nem a politikai tartalmak ajánlását. Nyilván ez azokra az oldalakra nem vonatkozik, amiket már követünk, csak azokra, amiket automatikusan ajánlgat nekünk a Facebook és az Insta. Ez a beállítás a Threadsre is érvényes lesz. (The Verge)

A brazil külügyminisztérium bekérette a magyarországi nagykövetet, miután Jair Bolsonaro volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, ahol menedékjogot kért. Ez nemtetszést váltott ki a brazil kormányból, ezért a bekéretés. Emellett visszahívták Brazília budapesti nagykövetét is, ami diplomáciai szempontból egy komoly törés. Bolsonaro azután ment a magyar követségre, hogy elkobozták az útlevelét, és letartóztatták két korábbi segítőjét. Őket és a volt elnököt is azzal vádolják, hogy puccsot szerveztek, miután elveszítette a 2022-es elnökválasztást Luiz Inácio „Lula” da Silvával szemben. A puccs egy erőszakos hatalomátvétel. Bolsonaro azért mehetett a magyar követségre, mert évek óta szoros kapcsolatban áll Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. (HVG)

A négynapos hétvégén csak egy napon lesznek nyitva az üzletek. Ez a szombat lesz, a szokásos szombati nyitvatartás szerint. Március 29-én, azaz nagypénteken, vasárnap és hétfőn is zárva lesznek a boltok. Amik ekkor is nyitva tarthatnak azok az éjjel-nappalik, benzinkutak, trafikok, vendéglátó-és szórakozóhelyek, újságosok és az ügyeletes gyógyszertárak.

Ma van a színházi világnap, amit 1962-óta tartanak és aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet és a kultúra fontosságára, valamint tisztelegjen a színházi dolgozók előtt. A világnapon a színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnapi üzenetet, amit minden évben egy kiemelkedő személy fogalmaz meg. Idén ez Jon Fosse norvég író, drámaíró volt. Az üzenetében részben az áll: a jó művészet képes vegyíteni az egyedit az egyetemessel. Engedi, hogy megértsük, mi az, ami különbözik tőlünk. A színházat az ellentétek egymáshoz való közelítésének az eszközeként írta le. (MTI)

Tina és gazdája. Forrás: Police.hu
Tina és gazdája. Forrás: Police.hu

És jöjjön a napi szívmelengetőnk: nyugdíjba vonult Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája. Tina több mint 10 évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál, 13 évesen „szerelt le”. Tina általános rendőrkutya, járőr- és nyomkövetői feladatokat is ellátott. Ő az országban az első olyan kutya, akinek ilyen sokáig tartott az aktív rendőri pályafutása. Tina továbbra is a törzszászlóssal marad, akivel 2013-óta együtt dolgoztak. Köszönjük a szolgálatodat, Tina, jó pihit! (Police.hu)

Kiemelt kép: Jair Bolsonaro és Orbán Viktor 2019-ben. Forrás: Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Ma legózunk és örülünk a szabadnapnak!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.