Beperelte a TikTokot 13 amerikai állam

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már a második nagy vizsgálat vár a TikTokra az Egyesült Államokban. Tizenhárom állam csatlakozott eddig ahhoz a vádemeléshez, amiben a kínai céget azzal vádolják, hogy a közösségi appjuk káros a fiatalok mentális egészségére. A peresek között van a főváros, Washington DC is.

A vád szerint a TikTokot direkt úgy fejlesztették ki, hogy az addiktív (vagyis függőséget okozó) legyen, ezzel pedig a tiniket a képernyő elé tapasztja.

A TikTok azzal védekezik, hogy a megállapítások helytelenek, mert vannak olyan intézkedéseik, amik a függőséget igyekeznek kivédeni. Ilyen például a 16 éven aluli felhasználók esetében az automatikus képernyőidő-korlátozás és a fokozott biztonsági beállítások alkalmazása.

A per egy újabb csapás a közösségi oldal kínai tulajdonosának. Egy teljes amerikai tilalom is a levegőben van, mert attól tartanak az amerikai vezetők, hogy a cég a felhasználók adatait kiadja a kínai kormánynak.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

New York főügyésze, Letitia James egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyre több fiatal küzd mentális zavarokkal, és ennek a fő oka szerinte a függőséget okozó közösségi oldalak. Felhozta azt is, hogy sok olyan kihívás van ezeken a felületeken, amik akár halállal is végződhetnek, és végződtek is sok esetben.

De nemcsak a TikTok, hanem a Meta, azaz a Facebook és az Instagram is górcső alatt van az Egyesült Államokban. Még az amerikai kongresszus is megdorgálta a vezetőket, köztük az alapító Mark Zuckerberget, hogy nem tesznek eleget a fiatalok mentális egészségének megőrzéséért. Folyamatosan bíróság elé citálják őket netes csalás, zaklatás áldozatául esett fiatalok szülei.

Ezért a Meta is próbál lépéseket tenni a fiatalok védelmében. Nemrég írtuk meg, hogy automatikusan privátra állítják a 16 évesnél fiatalabbak Instagram-fiókjait. Ezt pedig csak egy hitelesített szülői engedéllyel lehet majd nyilvánosra állítani.

Egy olyan rendszert is fejlesztettek, ami megnehezíti a csalók és szexuális ragadozók dolgát. Erről bővebben ide kattintva olvashattok. (Sky News/ Kispolgár)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."