Baloldal

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az egyik hagyományos politikai oldal. A francia forradalom után a nemzetgyűlés bal oldalán foglaltak helyet a királyságot ellenzők, a nemesi előjogokat eltörölni kívánó képviselők. A baloldal általában a haladás, azaz a társadalom átalakítása mellett áll ki. A haladás latin nevéből (progresszió) nevezik őket progresszíveknek is.

A baloldal fő törekvése a társadalmi egyenlőség erősítése. Ezt jogi és gazdasági eszközökkel igyekszik elérni. Ilyen a kisebbségek támogatása – beleértve vallási, szexuális, kulturális csoportokat –, általában a szabadságjogok bővítése. A gazdaságban a jövedelmek újraelosztásával, például a nagy vagyonok megadóztatásával próbálja csökkenteni a különbségeket. Fontos számukra az oktatás, mivel az – ha jól működik – lehetővé teszi a szegények sorsának jobbra fordítását. Ez a társadalmi mobilitás, tehát a felemelkedés lehetőségének egyik útja. A mérsékelt baloldaliak általában szociáldemokratának, esetleg szocialistának nevezik magukat.

Szélsőbaloldalnak főleg a kommunistákat szokták nevezni. Ők a társadalom megváltoztatását erőszakkal, forradalmi úton képzelik el. Hatalomátvételük többnyire diktatúrát eredményez.

A hagyományos jobb- és baloldali felosztás ma már összekeveredett. Sok párt egyszerre használ bal- és jobboldali hívószavakat, politikájukban is váltogatják a módszereket.

Lásd még: jobboldal

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.