Bagettillatú bélyegeket dobtak piacra Franciaországban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Franciaországban május 16-án a pékek és a cukrászok védőszentjének, Szent Honorénak az ünnepe van. Ebből az alkalomból 600 ezer darab bagettillatú bélyeget bocsátott ki a francia posta. A bélyegnek akkor lesz kenyérillata, ha megdörzsölik, arról viszont nem szólnak a hírek, hogy milyen íze van, ha valaki megnyalja.

kép: laposte.fr

A bélyegen természetesen a bagett látható. A gyártás során a festékbe keverték az illatanyagot, ami eléggé meg is nehezítette a gyártását. Ha valaki pedig kenyérillatú bélyeggel szeretne levelet feladni, nem is kell mélyen a pénztárcájába nyúlni, egy ilyen ugyanis átszámolva kb. 750 forintba kerül.

A franciák amúgy nem viccelnek, ha a bagettjükről van szó. A hosszú, ropogós kenyér 2022 óta az UNESCO világörökségének része. A hozzávalóit, az elkészítési módját, sőt még az árát is szigorúan szabályozzák. A legenda szerint Napóleon pékjei találták fel a hosszúkás formát, hogy a katonák könnyebben tudják magukkal vinni. Más források szerint pedig eredetileg nem is francia, hanem egy osztrák pék sütötte először. A bagett mindenesetre a francia kultúra fontos része. Ráadásul egy 2021-es statisztika szerint a Baguette az egyik leggyakoribb macskanév Franciaországban. (bbc.com, cnn.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.