Az lehetne, hogy ne csöpögjön szanaszét a fagyi?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kánikulában nagyon jól esik a fagyi, viszont minél melegebb van, annál gyorsabban olvad. Akkor viszont csöpög, ragad, foltot hagy, és ha gyorsan meg akarod enni, mielőtt elolvad, lefagyasztja az agyadat. Na, jó, ez persze nem igaz. De ismered az érzést, amikor túl gyorsan ettél valami nagyon hideget, ugye?

Pixabay

Most viszont az egyik amerikai egyetem élelmiszertudósai kifejlesztettek egy olyan fagyit, ami akár négy órán keresztül is megtartja a formáját és az állagát. Azaz nem olvad. A tudósok ehhez olyan vegyületeket használtak, amik a zöld teában és a bogyós gyümölcsökben is megtalálhatóak. Ezek a vegyületek a polifenolok, amik képesek voltak stabilizálni a fagylaltot.

Nem magát az olvadást akadályozták meg ezzel, hanem a vegyületek kölcsönhatásba kerültek a fagyiban lévő tejszín zsírjaival és fehérjéivel. Ettől az sűrűbb lett, és jóval lassabban olvadt. A felfedezés azért is fontos, mert megkönnyítheti a fagylalt szállítását. Ráadásul a növényi adalék még egészségesebbé is teheti picit az édességet.

Persze a felfedezés nem jelenti azt, hogy rögtön ellepik a cukrászdákat a csöpögésmentes fagyik. Most azon dolgoznak a kutatók, hogy kiderítsék, pontosan mennyi adalékot kell hozzáadni a tökéletes gombóchoz. Olyan egyensúlyt szeretnének találni, amitől a fagylalt stabil lesz, és az íze sem változik. (businessinsider.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.