Az idei olimpia lehetett volna Magyarországon is

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Pénteken kezdődik a párizsi olimpia. Kilenc évvel ezelőtt Budapest is pályázott a játékok megrendezésére. Ám hamarosan kiderült, hogy nem mindenki örülne neki. Ebből az ügyből aztán kinőtt egy új párt, és az olimpiát Párizs nyerte meg.

Orbán Viktor miniszterelnök mindig is az egyik legfontosabb területnek tekintette a profi sportot. Kormánya nemcsak a focit, hanem más sportágakat is bőkezűen támogatott, és igyekezett nagy versenyeket hozni Magyarországra. A legnagyobb álom az olimpia volt. Így Budapest is jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy szívesen látná a 2024-es olimpiát. Ekkor, 2015-ben a fővárost még nem Karácsony Gergely, hanem a Fidesszel szövetséges Tarlós István vezette.

Döntsön a nép!

Két évvel később, 2017 elején viszont egy új mozgalom tűnt fel. A Momentum nevű társaság bejelentette, hogy budapesti népszavazást kezdeményeznek az olimpiarendezésről. Amellett érveltek, hogy a játékok őrült sokba kerülnének, abból is rengeteget zsebre tennének a kormányközeli üzletemberek, és az egész nem éri meg. A hadjárat neve az volt: NOlimpia.

Kép: Momentum

A félelem nem volt teljesen alaptalan. Az olimpiák híresen drágák. Görögország a 2004-es rendezés után a csőd szélére került. A spanyolországi Barcelonában és sok más helyszínen is üresen rohadnak az olimpiára készült épületek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legendásan korrupt. Bizonyított, hogy többször is pénzért ítélték egy-egy városnak a rendezést. Ráadásul a sportrendezvények arról ismertek, hogy mindig többe kerülnek, mint amennyit kezdetben mondanak. A budapesti vizes világbajnokság például a terv szerint 26 milliárd forintból kijött volna. Több mint az ötszörösét költötték el végül. Az olimpiára 2017-ben 3000 milliárdot mondtak. Valószínűleg ez is a többszöröse lett volna igazából. Most, amikor a költségvetés amúgy is bajban van, ebbe belerokkanna az ország.

A Momentum aktivistái éjt nappallá téve gyűjtötték az aláírásokat. Ahhoz, hogy a népszavazást kiírják, 138 ezer támogatót kellett összeszedniük. A gyűjtéshez csatlakoztak az ellenzéki pártok is. Végül több mint 260 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. A kormánynak ezután ki kellett írni a szavazást.

Fekete-Győr András, a Momentum akkori elnöke átadja az összegyűlt aláírásokat. Fotó: Momentum

Az álom szertefoszlik

Mégsem tették. Inkább visszavonták az olimpiai pályázatot. Budapest lemondott a 2024-es olimpia megrendezéséről. Ezzel a népszavazás is értelmét veszítette.

A kormány azért tette ezt, mert érzékelték, egyáltalán nem biztos, hogy a többség szeretne olimpiát. Ha belemennek a szavazásba, abból könnyen vereség lehet. Ezért inkább előre menekültek. A Momentum a kezdeményezés sikerét meglovagolva párttá alakult, és bejutott az országgyűlésbe is.

A pályázók között volt a németországi Hamburg is, ahol szavaztak erről. A hamburgiak szűk többséggel azt mondták, nem kell nekik olimpia. Az amerikai Boston csak úgy volt hajlandó fenntartani a pályázatát, ha garanciát kap, hogy a rendezvény nem fog többe kerülni a tervezettnél. Ezt a NOB nem fogadta el. Róma önkormányzata is visszavonta a pályázatot. Egyre kevesebb város tartotta jó ötletnek az olimpiarendezést. Részben az irtózatos költségek miatt. Meg azért is, mert egyre kisebb a közönség, amely lelkesen drukkol a gerelyhajítóknak meg a gátfutóknak.

Üresen pusztuló röplabda-stadion Athénban az olimpia után. Fotó: Arne Müseler / Flickr

Utólag derült ki, hogy a NOB maga is felmérte az olimpiarendezés támogatottságát Magyarországon. Az eredmény az volt, hogy nincs többség a rendezés mögött. Ennek ellenére a kormány azóta is rendszeresen felemlegeti, hogy a Momentum „meggyilkolt egy álmot”, és megakadályozta, hogy Budapesten olimpia legyen. Pedig csak népszavazást akartak. Ls ott győzhetett volna az igen is, ha az emberek ezt tényleg szép álomnak gondolják, és nem rémálomnak.

A NOB végül Los Angeles és Párizs közül választhatott, és a francia főváros mellett döntött. A budapesti olimpia terve időnként felmerül még, de pályázatról nincs szó. Úgy tűnik, ez az álom egyelőre nem tér vissza. Nem is biztos, hogy ez baj.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.