Az év, amikor elmaradt a nyár

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1816 volt a „nyár nélküli év”. A nyár nem érdeklődés hiányában maradt el, egy vulkán kavart be neki. Az indonéziai Tambora tűzhányó 1815 áprilisában gerjedt haragra. A napokon át tartó kitöréssorozat alatt borzasztó mennyiségű kőtörmelék, vulkáni hamu és egyéb anyag szabadult fel – a hatást az egész bolygó megérezte. A vulkánkitörések hónapokig is befolyásolhatják a Föld éghajlatát, ugyanis a tűzhányóból felszabaduló gázok között kén-dioxid is van. Ebből – egy kis vízgőzzel keverve – olyan felhők jönnek létre, amelyek visszaverik a napsugarakat, és leárnyékolják a földfelszínt. Azaz globális a lehűlés, és globálisan őrül meg az időjárás is.

A Tambora. Wikipedia

Az Egyesült Államokban a telet felváltó nyári meleg helyett a csípős hideg időjárás maradt. Egy normális májusban ugyan lehűlhet kicsit az idő, de 1816-ban, a keleti államok nagy részében tartósan fagyott, júniusban pedig havazott. A pennsylvaniai folyók júliusban még mindig be voltak fagyva. Európában szakadt az eső, Írországban nyolc egymást követő héten ömlött az égből. Míg az amerikaiaknál a fagyok a haszonállatok elpusztulásához vezettek, addig Írországban a heves árvizek elmosták az éves burgonyatermést.

A globális hőmérséklet-csökkenés hatásai még Ázsiára is kiterjedtek, ahol megszakadt a szokásos monszunszezon. Az őrült időjárás következtében számos régióban odaveszett a termés, ami rendkívül súlyos éhínséghez vezetett. Magyarországon egyébként már 1815 júniusától kezdve elmaradtak a nyári hőmérsékletek a megszokottól. A téli hó az olvadás után komoly belvizeket hozott magával. A terméshozam itt is visszaesett, az éhínség mellett pedig tífuszjárvány is tombolt.

Unsplash

2019-ben tudósok vizsgálták meg éghajlati modellek segítségével, hogy milyen lett volna az időjárás a vulkán nélkül. Az eredmények szerint 1816 szokatlanul csapadékos lett volna, de a modell megmutatta, hogy valóban a kitörés miatt volt olyan hideg. 1816, a kitörés utáni év úgy vonult be a történelembe, mint „az év, amikor nem volt nyár”. A vulkánkitörés természeti következményei miatt legalább 71 ezer ember halt meg.

Kiemelt kép: NASA Expedition 20 crew / Wikipedia

Források: IFL Science, Center for Science Education, Múlt-kor.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.