Az ember, aki óriást teremtett

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemrég bejárta a világot a perui hamis földönkívüli-múmiák híre. Volt, aki nem holmi félméteres bábukkal játszott, hanem nagyban.

Százötven éve az amerikai Cardiff városában élt egy dohánykereskedő, George Hull. Ateista volt, nem hitt istenben, és szívesen vitatkozott azokkal, akik igen. Egy napon nagyon összeveszett a helyi pappal, aki nemcsak Isten létét bizonygatta, hanem a Bibliában leírt más mesebeli lényekét is, például az óriásokét. Hull elhatározta, hogy hülyét csinál a hívőkből. És ezenfelül pénzt is.

Elutazott egy kőbányába, és szerzett egy három méteres gipsztömböt. Ezután megbízott egy szobrászt, hogy faragjon neki egy óriást. A mester jó munkát végzett. Savakkal és festékekkel elérte, hogy az óriás bőre is hihetően nézzen ki.

Ki óriást vet, vagyont arat

Hull a szoborral unokatestvére farmjára ment, és ott elásták a figurát. Szigorú titoktartást esküdtek, és egy évig hagyták ülepedni a talajt. 1869. október 16-án a kedves rokon kútásókat hívott, és ők találták meg a „kővé vált óriást”. A gazda menten sátrat húzott a lelet fölé, és belépődíjat szedett a kíváncsiskodóktól. Bár a tudósok kezdettől hamisítványra gyanakodtak, Hull számíthatott a papokra. Azok meg örültek, hogy igazuk lett, és a bibliai óriások léte bizonyítást nyert.

A cardiffi óriás ma, egy kis amerikai múzeumban. Fotó: Wikimedia Commons

Hull hamarosan 23 ezer dollárért eladta az óriást egy bankárnak, aki New Yorkban állította ki azt. Kisvártatva egy másik szélhámos faragtatott magának egy újabb óriást, és most már két ószövetségi szörnyeteg versenyzett a látogatókért. A tréfamester Hull pedig alig két hónappal a felfedezés után bevallotta az újságíróknak, mit tett. Gazdagon és jót kacagva szállt ki a buliból: lóvá tette a papokat és a bamba népet is.

A Biblia, illetve a zsidó vallás iratai valóban említenek óriásokat, ezeket Nephilim néven ismerjük. Teljesen zavaros, hogy ezek angyalok, nagy termetű emberek, vagy esetleg földönkívüliek akarnak lenni. A régészek és vallástudósok szerint az ókori zsidók az általuk ismert nagy, ősi kőépítményekből következtettek arra, hogy ezeket óriások építették, és így született a legenda. Állítólagos óriáscsontokat egyébként többször is kiástak a történelem folyamán, de ezekről mindig kiderült, hogy mamutok vagy dinoszauruszok maradványai. (Rubicon, Fortean Times nyomán)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.