Az egyik bolygónak fingszaga van – állapították meg a tudósok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy távoli, szörnyű időjárásáról ismert bolygónak záptojás-, illetve fingszaga van egy új tanulmány szerint.

A tudósok a James Webb űrteleszkóp adatai alapján vizsgálták a HD 189733 b nevű bolygó légkörét. Odaát perzselő hőmérséklet uralkodik és amolyan olvadt üveg esik néha.

A kobaltkék árnyalatú bolygó légkörét nagyrészt a Jupiteren is létező kénhidrogén (H2S) vagyis hidrogén-szulfid alkotja. Ez egy záptojás szagú, színtelen, mérgező gáz, amit kis mértékben az emberi szellentés is kibocsát.

A bélgáz az emésztésünk mellékterméke, a táplálékot pedig baktériumok bontják le a szervezetünkben. A távozó gáz 99 százalékának nincsen szaga és leginkább szén-dioxidból, hidrogénből és metánból áll. A kellemetlen szagot a jóval kisebb arányban lévő mellékgázok, például a kénhidrogén adják.

Ez található a HD 189733 b nevű bolygón is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha az orrunk 1000 Celsius-fokos hőmérsékleten működne, a légkörnek záptojásszaga lenne.

A HD 189733b nevű bolygóról készült illusztráció. ESA/Hubble / Wikipedia

A bonyolult nevű bolygón talált kénhidrogént először észlelték egy exo- vagyis egy Naprendszeren kívüli bolygón. Az, hogy ráleltek, egy fontos lépés afelé, hogy megértsék, hogyan alakultak ki a bolygók.

Bár a kénhidrogén egyike azoknak a gázoknak, amelyek arra utalnak, hogy távoli bolygókon idegen élőlények élhetnek, a kutatók nem keresnek életet ezen a bolygón, mert ahhoz túlságosan forró. (Space.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.