Az állat, akinek vegyi géppuska van a fenekében

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A pöfögő futrinka nevű bogár brutális eszközzel védekezik a támadók ellen. Forró mérget bocsát ki a potrohából, mégpedig másodpercenként 500 robbanással. Ehhez egészen egyedülálló gépezet nőtt az alfelébe. Ugyanis ilyen pumpálást izmokkal képtelenség elvégezni. Nincs olyan izomszövet, amely ilyen sebességgel működne.

A futrinkában egy rakétához hasonló kamra található. Amikor tüzel, két különböző anyagot enged ebbe az üregbe, és ezek azonnal kémiai reakcióba lépnek egymással. A létrejövő nyomás hatására bezár a két csap, kinyílik a kimeneti szelep, és a száz fokos, gőzölgő méreg kilövell. A nyomás csökken, ismét kinyílnak a csapok, majd újabb robbanás történik. Ezt szükség esetén addig folytatja, amíg el nem fogy a felhalmozott muníció. A futrinka mindehhez elég jó lövész is, többnyire nem a levegőbe lő, hanem eltalálja a támadót. Nemcsak rovarokra hatásos. Akár egy békának is elmegy a kedve az olyan vacsorától, amelyik arcon pukizza forró savakkal.

A fegyverzet valóban hasonlít a nagyobb rakéták hajtóművéhez. Ezekben sem kell külön begyújtani a hajtóművet, az égés már attól megkezdődik, hogy a tüzelőanyag és az oxidálószer találkozik az égéstérben.

Kiemelt kép: David Hill / Flickr

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!