Autizmussal élő gyerekek maradtak iskola nélkül

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ahogy korábban megírtuk, a tanév kezdete előtt néhány nappal olyan iskolákat zártak be, ahol addig főleg sajátos nevelési igényű gyerekek tanultak. Közöttük elég nagy arányban voltak autizmussal élő gyerekek is. Az autizmus egy olyan „másság”, ami nagyon sokféle lehet. Néha vannak egyértelmű jelei, de sokszor észre sem lehet venni, hogy valaki érintett, tehát rajta van azon a skálán, amit autizmus spektrumnak nevezünk. (Hogy jobban megértsd: az autizmus ugyanolyan széles tartományba esik, mint a például a kék szín. Ez is lehet a halvány világoskéktől a sötét ibolyakékig bármi, de mégis mindet kéknek nevezzük.)

Mi is az az autizmus?

Épp azért nehéz meghatározni, hogy mi az autizmus, mert nagyon sokféle lehet, bár a tünetek közt van, ami közös. Általában úgy szokták leírni, hogy ez egy idegrendszeri fejlődési zavar. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy másik operációs rendszer futna az autista emberek fejében. Ez pedig különböző mértékű nehézséget okoz a kommunikáció és a társas kapcsolatok terén. (Pont, mintha az androidos appokat akarnád futtatni a iPhone-on.) Van, aki szerint az autizmus az emberi fejlődés sokszínűségének egyik lehetséges útja, tehát nem lehet se zavarként, se betegségként tekinteni erre az állapotra. Ezt a mai tudásunk szerint nem lehet megváltoztatni, de nagyon sokat lehet tenni azért, hogy az autista emberek élete könnyebb legyen.

Kép: Pixabay

Az autista emberek nagy része, nagyjából a hetven százalékuk értelmileg semmiben sem különbözik a többi embertől. Ugyanúgy képesek beszélgetni, nevetni, tanulni, mint a többség. Nagyjából harminc százalék viszont értelmileg is sérült. Vagy épp ellenkezőleg: valamilyen területen zseniális. Nekik nagyon nehéz iskolát találni, ahol megfelelő képzést és támogatást kapnak. Velük egy átlagos iskola már nem tud mit kezdeni, hiszen nincsen, vagy nagyon kevés az a pedagógus, aki erre fel lenne ott készülve.

Milyen tünetei lehetnek az autizmusnak?

Az autizmust legtöbbször kisgyerekkorban diagnosztizálják, de nem ritka, hogy kamaszkorban, sőt, felnőttként kap diagnózist valaki. Akkor szoktak autizmusra gyanakodni, ha például a gyerek nem tud a felnőtt szemébe nézni, nehezen kommunikál, vagy nem is beszél. Nem játszik más gyerekekkel, vagy látszólag indok nélkül begurul. Az autista gyerekek nehezebben értik mások szándékait, érzelmeit. Gyakran válogatósak, érzékenyek a hangokra, és nagyon nehezen vagy egyáltalán nem bírják, ha változás történik a napi rutinban.

Fotó: Pixabay

Azért is nehéz megállapítani az autizmust, pláne később, mert ezek mind lehetnek akár rossz szokások és beidegződések is. És sokszor előfordul az is, hogy egy autista nem is tudja magáról, hogy az. Mások kicsit különcnek tartják, de ettől függetlenül nagyjából elboldogul a világban. Mert az is autizmusra utal, ha valaki kegyetlenül őszinte, mindent szó szerint vesz, vagy nem látszanak az érzelmek az arcán. De ezek mind olyan tulajdonságok, amik miatt szimplán csak furának, esetleg neveletlen tuskónak tarthatnak embereket. Ezért nem merül fel rögtön, hogy autizmus is lehet a háttérben. (És lehet, hogy tényleg nincs is.)

Sokkal több ember van rajta az autizmus spektrumon, mint gondolnád

A számuk pedig évről évre emelkedik. Ez annak is köszönhető, hogy ma már sokkal jobban tudják felismerni ezt az állapotot. Magyarországon az előző tanévben 11685 diáknak volt papírja arról, hogy autizmussal él, de a számuk valószínűleg ennél magasabb. Egyes kutatások szerint nagyjából minden 67. ember érintett lehet.

Az autizmus pedig sokszor együtt jár más problémákkal, például hiperaktivitással vagy szorongással, depresszióval is. A furaságuk miatt pedig sokszor kiközösítik ezeket a gyerekeket, ezért magányosak is lehetnek. Épp ezért is érthetetlen, hogy olyan iskolákat zártak be egyik napról a másikra, ahol jól felkészült tanárok foglalkoztak ezekkel a gyerekekkel egy olyan közösségben, ahonnan nem lógnak ki.

Az pedig, hogy valaki autizmussal él, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lehet híres vagy sikeres felnőtt. Bill Gates, a Microsoft alapítója, Elon Musk, a Tesla és az X tulajdonosa, Tim Burton rendező, a rapper Eminem, a színészlegenda Sir Anthony Hopkins, a klímaaktivista Greta Thunberg vagy a focista Lionel Messi mind rajta vannak az autizmus spektrumon.

A hatszoros Aranylabdás Messit kilenc évesen diagnosztizálták autizmussal. Kép: Wikipedia

Forrás: eduline.hu, aosz.hu, autista.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.