Ausztrál kutatók figyelmeztettek a videojátékozás veszélyeire

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érdekes írást közölt nemrég az ABC ausztrál kiadványa: olyan videojáték-függő tinédzserekről van szó benne, akik gyakran kihagyták az iskolát és még az alvást is, hogy inkább játsszanak.

Az adelaide-i Lee Ann Phie nyolcéves kora óta játszik. Imádja, hogy rengeteg emberrel ismerkedett meg a játékplatformokon, de a koronavírus-járvány idején a hobbija átlépte a függőség határát. Hajnali kettőig is fennmaradt, és ez kihatott az egészségére. Átlagosan napi 8-10 órát játszott, és alig érintkezett a családjával, a barátaival. Rövid időn belül rengeteget hiányzott az iskolából, és csak akkor vette észre, hogy tényleg baj lehet, amikor a hiányzásai felhalmozódtak.

A kutatók azért aggódnak, mert szerintük a fentihez hasonló történetek egyre gyakoribbá válnak. Becslésük szerint körülbelül 100 000 ausztrál tinédzser játékfüggő – orvosi értelemben. A lapnak nyilatkozó gyermek- és ifjúságpszichiáter, Kim Le arról számolt be, hogy látott már embereket összeesni és rohamot kapni videojátékozástól. Ráadásul ha a gyerekek nem alszanak, mert éjjel játszanak, akkor a szüleik egyszerűen nem tudják őket felkelteni, hogy iskolába menjenek.

Unsplash

A pszichiáter szerint az iskolakerülés aránya az elmúlt években megnőtt. Ennek az lehet az oka, hogy a világjárvány idején, amikor a gyerekek elszigetelten ültek otthon, rákattantak a játékra. És azóta sem nagyon tudnak leállni vele. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ezeket a játékokat eleve úgy tervezik, hogy újra és újra berántsák az embert a monitor elé, és nehéz legyen mértéket tartani bennük. Ezt például a véletlenszerű jutalmazással érik el. Kiszámíthatatlanul érkeznek az olyan jutalmak, mint a pontok, a pénz vagy az új képességek, ezért mindig csak még egy következőt akarunk szerezni.

Persze nem arról van szó, hogy a videojátékozás egy borzasztó dolog: a cikkben hangsúlyozzák is a pozitív hatásait. A közösségteremtő ereje pedig nagyon sok ember életét változtatta meg. Amíg a játék élvezetes és szórakoztató, addig minden rendben, de ha már problémákat okoz egy gyerek vagy egy felnőtt életében, akkor érdemes behúzni a féket. Jellemzően akkor problémás az állandó játék, ha valakinek az válik az élete értelmévé, az élete más területeit pedig elhanyagolja, hogy játszhasson.

Unsplash

Az Adelaide-i és a Flinders Egyetem kutatásai szerint akár egy hétvégi játékszünet is segíthet a játékosoknak abban, hogy ne az életük pótolhatatlan részeként tekintsenek rá. A pszichiáter arra biztatja a játékosokat, hogy gondolják át az értékeiket és az életcéljaikat. És vizsgálják meg, hogy a játékszokásaik segítik vagy hátráltatják-e őket.

A szakember arról is beszélt, hogy szigorúbb kormányzati szabályozásokra lenne szükség, mivel a játékgyártók nem szabályozzák megfelelően saját magukat. A pszichiáter szerint a játékokat úgy kellene meg- és újratervezni, hogy kiiktassanak belőlük néhány jutalmazási rendszert – és ne csak arról szóljon az egész, hogy az emberek esztelenül játszanak. Mintha nem lenne holnap. És reggel iskola. (ABC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.