Amerika visszatért a Holdra, nyolcéves fiú a sakkvilág új sztárja – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Négy új Gripen vadászgépet vásárol hazánk Svédországtól. Többek között erről szólt a mai egyeztetés Orbán Viktor miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök között. A pénteki tárgyalás mérföldkő azok után, hogy a magyar kormány hosszú ideig akadályozta Svédország NATO-csatlakozását. A héten Orbán beadta a derekát, így jövő hétfőn a parlament megszavazhatja a NATO-bővítést. A Gripen vadászgépekről hétvégén írunk részletesen. (HVG)

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök; forrás: Facebook

Évtizedek óta először sikerült amerikai űreszköznek leszállnia a Holdra. Ezúttal egy magánvállalat, az Intuitive Machines eszköze, az Odysseus – egy 4 méter magas és 1.5 méter széles henger, hat lábbal – landolt az égitesten. Az lesz a feladata, hogy a felszínt vizsgálja. 2013-ban, majd 2019-ben Kína hódította meg a Holdat, tavaly pedig három ország is próbálkozott. Az oroszok Luna 25 szondája megsemmisült a landoláskor, a japán Hakuto-R holdjáró pedig „fejre állt”. Az indiai Csandraján-3 volt az egyetlen, amely fennakadás nélkül szállt le közel a Hold déli pólusához. Évtizedekkel ezelőtt a Szovjetunió Luna 9 robotja landolt először a Holdon 1966 februárjában, ezt követte az amerikai Surveyor 1 néhány hónappal később. 1969-ben pedig az amerikai Apollo 11 űrhajó emberekkel a fedélzetén szállt le a Hold egyik lávasíkságján. (CNN)

Forrás: Youtube

Mentőben végződött az első randi. Csütörtökön egy 17 év körüli fiúhoz riasztották a mentőket egy budapesti plázába, mert összeesett és beütötte a fejét. Kiderült az is, mi állt a baleset hátterében: a szegény srác három napja izgult az első randi miatt, és alig evett. Ez okozta a rosszullétet. Sajnos a szíve hölgyének vásárolt rózsák összetörtek, és a randiszerkó sem viselte jól a balesetet. A várva várt találkozó mégsem maradt el, mert a leányzó elkísérhette a hős szerelmest a mentővel a kórházba. (OMSZ)

Egy nyolcéves, indiai származású, Szingapúrban élő kisfiú, Ashwath Kaushik, beírta magát a sakktörténelembe. Ő a legfiatalabb játékos, aki valaha legyőzött egy sakknagymestert. A svájci versenyen Aswath a 37 éves lengyel játékost, Jacek Stopát verte meg. A győzelmet azonban nem adják ingyen: a fiú minden nap legalább hét órát gyakorol, hogy ott lehessen a világ legjobbjai között. A szülei számára kész csoda, ami Aswath-tal történik, mert egyikük sem sakkozott soha életében.(CNN)

Ashwath Kaushik; forrás: Youtube

„Micsoda cirkusz!” a címe annak a vasárnapi eseménynek, amelyet a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Csodálatos cirkuszvilág című kiállításán lehet megnézni. A program fő attrakciói a Tintaló Társulás előadásai, amelyek színtere egy szokatlanul kicsi cirkusz. Mindössze 16-20 gyermek fér be egy előadásra. A minicirkusz apró porondján fából faragott elefánt, bohócok és légtornász szórakoztatják a közönséget. (Fővárosi Nagycirkusz)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.