Aki űrhajós szeretne lenni, annak át kell mennie a pisi-kaki teszten

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Még mielőtt bárki elkattintana a cikk vélhetően gusztustalan részei miatt, meg kell nyugtatnunk kis olvasóinkat: megkímélünk titeket tőlük. Pusztán arról van szó, hogy a NASA egyik asztronautája elárulta: annak, aki az űrbe akar menni, át kell mennie a Földön egy pisilési és kakilási teszten.

Az űrben egyáltalán nem olyan egyszerű egyik művelet sem, és sok gyakorlásra van szükség idelent ahhoz, hogy jól menjen.

Az űrhajósok kiképzése meglehetősen szigorú: a jelöltek számára szimulálják a mikrogravitációs környezetet, hogy megtanulják, hogyan kell működtetni és karbantartani az űrállomás moduljait. José Moreno Hernández volt NASA-asztronauta szerint azonban létezik egy kevésbé emlegetett tréning is: a pisilés és kakilás modul – ahol vizsgát is kell tenni.

A Földön a pisit és a kakit a gravitáció a WC-be irányítja, majd ott várakozik, mielőtt elbúcsúzunk tőle. A Nemzetközi Űrállomás mikrogravitációs környezetében a folyadékok és a szilárd anyagok ott lebegnek, ahol hagyták őket – ez pedig különösen bosszantó lehet ürítés után.

Unsplash

Ahogy az IFL Science is emlékeztet, az Apollo-missziók kezdeti időszakában a NASA nem sokat gondolkodott a pisilésen és kakiláson. Amikor az első amerikai ember felment az űrbe, nem gondoltak arra, mi lesz, ha majd mosdóra kell mennie, mivel az utazást rövidnek tervezték.

A hosszabb utazásokhoz azonban kellett valamilyen megoldás. Az Apollo 12 előtt az űrhajósok elsősorban gyűjtőzsákokkal mentek vécére. A férfiak még csak-csak megoldották, hogy abba pisiljenek, a székletgyűjtő zsákot pedig a fenekükhöz tartották, amíg elvégezték a nagy dolgukat. Később azonban gondolni kellett a női űrhajósokra is – most pedig már korszerű mosdóhelyiség van a Nemzetközi Űrállomáson, amit vákuumtömlők segítségével üzemeltetnek. Ebben a videóban elmagyarázzák, hogy működik:

A legújabb űrvécé-technológia egyébként bő 23 millió dollárba kerül.

José Moreno Hernández volt űrhajós szerint jobb, ha ügyesen céloz az ember odafent. „Némi megszokást igényel a dolog. És nem viccelek, van egy tanóra, ahol az ürítést vesszük. Tanfolyamon veszel részt a mosdóba járásról, és addig nem engednek tovább, amíg nem tudod elvégezni a kis-és nagydolgodat!” (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.