A világ legrégebbi mélytengeri hajóroncsát találhatták meg

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy körülbelül 3300 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóra bukkantak a Földközi-tenger fenekén.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint a roncsot a rakománnyal együtt találták meg: a hajón több száz ép korsó volt, ezekben akkoriban árut tároltak. Az Izrael északi partjaitól mintegy 90 kilométerre, 1800 méteres mélységben felfedezett ősi hajó a legrégebbi, amelyet valaha a mélytengerben találtak.

Eddig minden, a bronzkorból (ami valamivel több mint 5000 évvel ezelőtt kezdődött) származó roncsot a partvonalakhoz közeli sekély vizekben fedeztek fel. A jelenleg ismert legrégebben elsüllyedt hajó például a görög Dokosz sziget partjainál található, és a feltételezések szerint körülbelül 4200 éves lehet.

A mostani hajó felfedezése a tudósok szerint megváltoztatja az ókori hajózási képességekről alkotott teljes képünket, hiszen ez az első roncs, amit ilyen messze találtak meg a szárazföldtől.

Fotó: Izraeli Régészeti Hatóság

A kutatók eddigi feltételezése az volt, hogy a korszakban a kereskedelmet a part mentén hajózva bonyolították le. Az újonnan felfedezett hajónak azonban nem volt rálátása a szárazföldre, az utasai pedig valószínűleg a nap és a csillagok helyzetének segítségével tájékozódtak a vízen.

A hajót és rakományát egy nagy földgázkutató és -kitermelő vállalat vette észre, amikor a tengerfenéken kutakodott. A cég szerint a hajó 12-14 méter hosszú, a korsókban (amforákban) pedig olaj, bor és más mezőgazdasági termékek lehettek. A régészek szerint egy ekkora rakomány arra utal, hogy a hajó legénységének jelentős kereskedelmi kapcsolatai voltak.

Izraeli Régiségügyi Hatóság

A hajó eredetéről vagy történetéről egyelőre keveset tudni. A tudósok arra tippelnek, hogy a hajó valamilyen vészhelyzet miatt süllyedt el, például egy vihar vagy egy kalóztámadás miatt. Mivel a hajó a mélykék tenger fenekén pihent, jó állapotban maradt, hiszen védve maradt a hullámoktól, áramlatoktól és a búvároktól is – a kutatás tehát folytatódhat és folytatódik is. (AP, IFL Science)

Kiemelt kép: Izraeli Régészeti Hatóság 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.