A világ 5 legkisebb országa

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Oroszország, Egyesült Államok, Kanada – ezek a legnagyobb területű országok a világon. Közel sem ilyen könnyű megtippelni, hogy melyek a legkisebbek. Segítünk.

Kezdjük is a legkisebbel, ami a

1. Vatikánváros

Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia
Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia

Vatikánváros egy független városállam Olaszországban, Rómán belül. 0,44 négyzetkilométer a területe. Összehasonlításként: a Margit-sziget területe körülbelül 0,96 négyzetkilométer. Államfője a pápa, aki a katolikus egyház feje. Azért lett külön ország (állam), hogy az egyháznak biztosítsa a teljes függetlenséget nemzetközi téren is. Vatikánváros lakossága 800-900 fő és csak a papság, a vatikáni dolgozók és a svájci gárda tagjai lakhatnak itt. A svájci gárda a pápa testőrségét ellátó kis katonai alakulat.

2. Monaco

Monaco. Forrás: Wikipédia
Monaco. Forrás: Wikipédia

Hivatalos nevén Monacói Hercegség. Franciaország és a Földközi-tenger között van, a francia Riviérán. Biztosan hallhattatok róla Forma 1-es futamok kapcsán, legnagyobb városában, Monte Carloban van a verseny egyik legnehezebb pályája. Fővárosa Monaco, és összesen öt kerülete van az országnak, ami 1,93 négyzetkilométer (kb. két Margit-szigetnyi terület). Lakossága viszont jóval nagyobb mint a Vatikáné, 38 ezer fő. Államformája monarchia, II. Albert monacói herceggel az élén.

3. Nauru

Nauru egy részlete. Forrás: Wikipédia
Nauru egy részlete. Forrás: Wikipédia

Egy szigetállam a Csendes-óceánon, Mikronéziában. Naurunak nincs fővárosa, legnagyobb városa Yaren. Hivatalos nyelve a naurui, ami egy óceáni nyelv, ezt összesen 6000 ember beszéli. 21 négyzetkilométer, így egy nagyobb ugrás az eddigi országokhoz képest. Lakossága pedig körülbelül 13 ezer fő. A Brit Birodalom része volt az 1700-as években és Kellemes szigetnek hívták. Ma köztársaság, elnöke David Adeang. Sajnos az élővilágban a kókusztermesztés nagy károkat okozott, ahogyan az is, hogy a hódítók bevittek kutyát, patkányt, macskát Európából. Ezért nem maradt őshonos emlőse. És a klímaváltozás itt is nagy veszélyt jelent a tengerszint emelkedése miatt.

4. Tuvalu

Tuvalu. Forrás: Wikipédia
Tuvalu. Forrás: Wikipédia

Még egy óceániai ország van a listán, a Polinéziához tartozó Tuvalu. Hawaii és Ausztrália között fekszik, fővárosa Funafuti. Négy szigetből áll, összesen 26 négyzetkilométer és 11 ezres a lakossága. Nauruhoz hasonlóan brit gyarmat volt, de 1978-ban elnyerte teljes függetlenségét. Annak ellenére, hogy független ország, államformája alkotmányos monarchia, ami azt jelenti, hogy a vezetője III. Károly brit uralkodó. De van főkormányzója és miniszterelnöke, akik a törvényekért felelnek. Mivel nagyon elhagyatott területen fekszik, nem célpontja turistáknak.

5. San Marino

A Monte Titanón San Marinóban. Forrás: Wikipédia
A Monte Titanón San Marinóban. Forrás: Wikipédia

A San Marino Köztársaság Olaszországnál van, és Tuvaluval ellentétben pont, hogy nagyrészt turizmusból él. Gyönyörű, sziklára épült kastélyai vannak, ahonnan pazar a kilátás. A világ legrégebben fennálló és legkisebb köztársasága is. 301-ben alapította egy kőfaragó. Sokszor próbálták elfoglalni, de a lakosok mindig ellenálltak. Területe 61 négyzetkilométer, mai lakossága pedig 33 ezer fő.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.