A türkiz neked kék vagy zöld? Egy teszt segít eldönteni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyot fut egy online elérhető, rövid teszt, ahol különböző kékes és zöldes árnyalatokról meg kell mondanunk, hogy azokat inkább kéknek vagy inkább zöldnek látjuk. A teszt azért is érdekes, mert rávilágít, hogy mennyire szubjektív, hol ér véget a kék és hol kezdődik a zöld. Hiszen sokféle zöld színt ismerünk, és akkor ott a türkiz szín is, ahol még eldönteni sem lehet ezt a kérdést.

A teszt az ismy.blue oldalon található. Miután eldöntötted, hogy milyen árnyalatokat látsz a képeken, néhány válasz után megkapod, hogy számodra melyik árnyalatnál válik el a kék és a zöld. És arra is választ kapsz, hogy a türkiz szín számodra kék vagy zöld. Ennek az az oka, hogy a színek nem statikusak. Amikor meg kell neveznünk egy színt, akkor a személyes és kulturális szempontok is szerepet játszanak.

Például: sok nyelvben gyakori a zöld és a kék közötti kapcsolat és átfedés. A japán, a thai vagy a koreai nyelvben a kék szót olyan színárnyalatok leírására használják, amit az angolul beszélők már zöldnek neveznének. A walesi nyelvben a kék szó a zöld szóból származik: a grass (glaswellt) szó szerinti fordítása „zöld szalma”, de a glas-t a kékre használják.

Szóval, neked mi lett a türkiz? Kék vagy zöld? (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.