A testékszer egyáltalán nem mai találmány

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy nemrég feltárt régészeti lelőhely azt bizonyítja, hogy az emberek már évezredekkel ezelőtt is rajongtak a piercingekért. A törökországi Boncuklu Tarla nevű település mellett talált sírokban olyan ékszerek is voltak, amiket a test különböző pontjain szúrhattak át. A díszek a csontvázak füle és álla környékén kerültek elő. Az anyaguk fekete obszidián, mészkő és folyami kavics volt. A lelet körülbelül 11 ezer éves lehet.

forrás: cambridge.org

A kezdetleges piercingeket a fülbe és az alsó ajakba helyezhették. Ez utóbbira utalnak az alsó metszőfogakon talált kopások is. Férfiak és nők csontváza mellett is találtak ilyen ékszereket, viszont gyereksírokban nem. Mindez azt jelentheti, hogy az ékszerek nemcsak díszként szolgáltak, hanem valamilyen módon a felnőtté váláshoz is kapcsolódhattak. Elképzelhető, hogy valamilyen beavatási rituálé keretében kerültek a piercingek a fiatalok testére.

forrás: cambridge.org

Az egyik kutató szerint a lelet azt is bizonyítja, hogy azok a hagyományok, amik most is jelen vannak az életünkben, már több ezer éve kialakulhattak. A most megtalált civilizáció egyébként nagyon sokféle módon használta a testdíszítéseket. A piercingek mellett gyöngyöket, karkötőket, medálokat is találtak. Ez az ősi kultúra egy igen sajátos szimbolikus világot hozott létre, az emberi testet pedig ennek kifejezésére használhatták. (heritagedaily.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.