A természet jótékony hatása a mentális egészségünkre

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Erről már minden bizonnyal hallhattatok. Erdőben, vízparton, tisztáson, bárhol, ami a természetben van ülni, futni, piknikezni, tollasozni, vagy csak úgy lenni is jót tesz a lelkünknek. Ezt orvosok is ajánlják, tehát kutatások is bizonyították. Egyes szakemberek szerint az elvárosiasodásnak és annak, hogy az ember egyre távolabb kerül a természettől is köze van ahhoz, hogy a mentális egészségünk egyre romlik. Lássuk, a szakik szerint mivel is segít nekünk a természet:

1. Boldogságérzést okoz – azzal, hogy csökkenti a szorongást, a stresszt. Kutatások szerint heti két óra erdőben töltött idő már csökkenti a stresszhormon, azaz a kortizol-szintet a vérünkben. Ezért kifejezetten ajánlják a különböző mentális zavaroktól szenvedőknek az erdei kirándulásokat.

2. Gyógyít – a fák oxigént termelnek és egy olyan kémiai anyagot, ami erősíti az immunrendszerünket (ez a szervezetük védekezőmechanizmusa) és egyes kutatások szerint csökkenti a fájdalmat. Vannak olyan országok, ahol az orvosok konkrétan receptre felírják betegeknek a természetben, vagy kertben, növények közt töltött időt.  A nem tűző napon, de napsütésben töltött idő pedig feltölti a D-vitamin raktárainkat, ami szintén elengedhetetlen a szervezetünk működéséhez.

Azzal is gyógyít, hogy elviszi egy kicsit önmagunkról a fókuszt. Amikor rácsodálkozunk a természeti szépségekre, a természet nagyságára, hogy egy nagyobb világ részese vagyunk, azzal az ámulat érzését élhetjük át, ami szintén csökkenti a szorongást, depressziót, lassítja a szívverésünket, javítja a légzést, emésztést.

3. Serkenti a kreativitást, javítja a memóriát – azzal, hogy az agyunk csak a természetre figyel, a fákra, állatokra, illatokra, a virágok, növények tapintására azzal pihen, és ezért később termékenyebbek és kreatívabbak lehetünk.

Összességében: amikor csak teheted, kapcsolódj egy kicsit a természettel. Mert valamilyen szinten biztosan a javadra válik. (Psychology Today/ Berkley Egyetem)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.