A tél sokakra veszélyes lehet, de te is segíthetsz

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor ennyire hideg van, mint most, különösen fontos, hogy figyelj azokra, akik nem tudnak elbújni a tél elől. Biztosan tudod, hogy sok embernek nincs otthona, ők a napjaikat leginkább az utcán töltik. Ez a hideg hosszútávon nagyon megviselheti a szervezetet. Ha olyan embert látsz az utcán, akinek szerinted segítségre lenne szüksége, te is tudsz segíteni. Elsősorban azzal, hogy felhívod rá a figyelmet. Szólj a szüleidnek, vagy ha ők nincsenek épp veled, hívj segítséget.

Hívhatod a 112-t, az általános segélyhívót.

A Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat száma is éjjel-nappal elérhető. Budapesten ez a +36 1 388 4186. De az ország többi részén is elérhetők, a részletes listát megtalálod itt.

Mikor kell segítséget kérni?

Egyértelműen akkor, ha úgy látod, hogy segítségre szorul valaki. Ha nem mozdul, ha nem válaszol, amikor szólongatod. Ha beszél ugyan, de összefüggéstelenül, zavartan. Ha a bőre furcsa, túl sápadt, esetleg lilás-kékes.

Mi fog történni, amikor felhívod a megadott telefonszámot?

Az, aki felveszi, meg fogja kérdezni, hogy pontosan hol látod azt, akinek segítség kell. Megkér majd, hogy mondd el, miért gondolod, hogy az illető bajban van, és azt, hogy körülbelül mennyi idős lehet. Meg fognak kérni arra is, hogy próbálj beszélni ezzel az emberrel, hogy megtudják, tényleg kell-e segítség. Sokszor arra is kérnek majd, hogy maradj vonalban, hátha lesznek még egyéb kérdéseik a segítőknek.

A hideg egyébként nemcsak azokra veszélyes, akik az utcán élnek. Sok idős, beteg ember az otthonában hűl ki, mert nem tudja befűteni a lakását. Ezért, ha tudsz a házatokban vagy a környéketeken olyan valakiről, akit esetleg rég láttál, pedig szoktatok találkozni, érdemes rákérdezni, hogy mi van vele. Esetleg becsöngetni hozzá. De a legfontosabb, mindig jelezd a szüleidnek, ha szerinted valaki bajba került. És persze nemcsak akkor, amikor hideg van.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.