A tehenek ölelgetése… a teheneknek is jó!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rengeteget írtunk már nektek arról, hogy az állatok micsoda összetett lények. Ismert az is, hogy terápiás hatással lehetnek az emberekre – ilyen célra főleg a kutyákat és a macskákat vetik be, de hírül adtuk már a legkülönbözőbb terápiás állatok létezését is.

De arról kevesebbet tudunk, hogy az olyan állatok, mint a tehenek, a sertések, a baromfik mennyire bevethetők ilyen terápiákon. A kutatók vizsgálják egy ideje, hogy a tehenek bevonása az emberek terápiájában hatékony kezelés lehet például az autizmusnál vagy a drogfüggőségnél, ugyanis nagyon gazdag érzelmi életet élnek. Még meglepőbb azonban, hogy egy friss kutatás szerint

a teheneknek is jó élmény az ilyen típusú interakció.

Megkérdezni erről persze nem lehet őket. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy mégis hogyan lehet mérni a bociboldogságot. Nos, miért is ne létezne erre egy hosszadalmas, aprólékos módszerrel kidolgozott, szabványosított mérőszám?

Az úgynevezett ember-állat interakciós skála (HAIS) egy 24 tételből álló vizsgálat. Arra tervezték, hogy az emberek értékelhessék a terápiás állatokkal való interakcióikat. De a HAIS mindkét faj szemszögéből méri az élményt, tehát a második részben azt, hogy az állatok hogyan érzik magukat az ilyen helyzetekben.

Unsplash

A kutatás szerint azoknál a teheneknél, amelyek nem érzik jól magukat, ha emberrel terápiáznak, megnövekednek a stresszjelzések, például hangoskodnak, izegnek-mozognak. Azoknál a bociknál viszont, amelyek élvezik az emberi társaságot, csökkennek a stresszjelzések. Egy boldog tehén lefekhet (ezt csak akkor teszi meg, ha biztonságosan érzi magát), vagy elkezdheti nyalogatni vagy szagolgatni a terapeutát. A tehenek nagyon szociális lények és a nyalogatás a kapcsolatteremtés vágyát jelzi náluk.

A kutatók egészen pontosan ezzel szembesültek: 45 percnyi kapcsolatfelvétel után a terápiás tehenek szinte kivétel nélkül örömmel fogadták a résztvevők ételét, ölelését és simogatását, ráadásul gyakran szaglászták és nyalogatták új barátaikat.

Van azonban egy kis bökkenő: kiderült, hogy a tehenek a nőket jobban kedvelik.

A tehenek sokkal inkább húztak a női résztvevők felé – a nők pedig erősebben kötődtek irántuk, mint a férfi résztvevők.

Hogy ezért a női vonzerő-e a felelős, vagy a férfiak félénksége, azt még nem tudni. Jobban meg kellene vizsgálni, hogy az állatok általában is jobban keresték-e a nők figyelmét, vagy a nők kezdeményezték jobban az interakciókat a férfiakhoz képest.

Lényeg a lényeg: a kutatásból az biztosan kiderül, hogy a szarvasmarhákkal végzett terápia hatékony és előnyös – és nemcsak az érintett embernek, hanem a bociknak is boldogságot okoz. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.