A tanárok sem mobilozhatnak kedvükre, iskolabezárások ellen tüntettek szülők – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Holnaptól korlátozzák a tanárok iskolai mobilhasználatát is. A ma megjelent friss  rendelet szerint a tanárok is csak oktatási célra használhatják a saját mobiljukat az iskolában. A korlátozástól el lehet térni olyan programokon, amik az iskolán kívül vannak, illetve akkor, ha valaki bajban van. Az nem derül ki a rendeletből, hogy ki és hogyan fogja ellenőrizni, hogy mit csinálnak a tanárok a telefonjukon az iskolában. Hétfőtől a diákok sem használhatják bármikor az okoseszközöket a suliban. Erről ti is elmondtátok a véleményeteket, ezeket itt el is olvashatjátok. Az oktatási államtitkár, Maruzsa Zoltán pedig azzal nyugtatta a telefonjaikat féltő tanulókat, hogy azokért az iskolák felelősséget vállalnak majd. (telex.hu, infostart.hu)

Pár nappal a tanév kezdete előtt bezártak több budapesti és egy szegedi iskolát. Ezek az iskolák a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei voltak. Az indoklás szerint adótartozás miatt nem kapták meg a sulik a működési engedélyt. Az iskolákba főleg olyan gyerekek jártak, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, vagy speciális nevelést igényelnek. A döntés legalább 300 családot érint, és sokan máig nem találtak másik iskolát a gyerekeknek. Mára tüntetést szerveztek a Fővárosi Kormányhivatalhoz, és a családok megpróbáltak átadni egy tiltakozó petíciót a döntést aláíró Sára Botond főispánnak. A petíciót a biztonsági őr vette át, Sára Botond nem jelent meg a tiltakozó családok előtt. (444.hu)

Még mindig nem fizette ki a magyar kormány a korábban kiszabott óriási bírságot az Európai Uniónak. 200 millió euróról, azaz közel 80 milliárd forintról van szó, ami rengeteg pénz. Emellett napi egymillió eurót is ki kéne fizetni a késedelmes fizetés miatt. Azért kell Magyarországnak ekkora bírságot fizetni, mert a kormány nem tartott be egy uniós jogszabályt, ami a menekültekkel való bánásmódról szólt. Brüsszel szeptember 17-ig adott haladékot Magyarországnak. Ha addig sem fizet a kormány, akkor az összeget az országnak járó uniós forrásokból vonják majd le. (hvg.hu)

Jut viszont pénz arra, hogy felújítsák az építési és közlekedési miniszter batidai vadászkastélyához vezető utat. Erre összesen hárommilliárd forintot, azaz kilométerenként félmilliárdot szánnak. Lázár János miniszterről akkor írtunk utoljára, amikor nemrég gyakorlatilag megbénult a vasúti közlekedés. A miniszter ekkor nem vállalta ezért a felelősséget. (atlatszo.hu)

A Lázár Jánoshoz köthető batidai kastély. Kép: Átlátszó

Oktatási intézményt támadott az orosz hadvezetés Ukrajnában. Az orosz rakéták Poltava városában csapódtak be. Legalább 41 ember meghalt és több mint 180-an megsérültek. Az ukrán elnök szerint a célpont egy katonai akadémia volt, ahol az ukrán hadsereg kommunikációs és kiberbiztonsági szakembereit képzik. Az ukrán védelmi minisztérium azt írta egy közleményben, hogy a rakéták észlelése és a becsapódása között olyan rövid idő telt el, hogy nem lehetett elég gyorsan kiüríteni az intézetet. (hvg.hu)

Ukrajnából mentett nőstény oroszlán érkezett az angliai Kent egyik nagymacska-menhelyére. A hároméves Yunát egyhetes elzárás után néhány napja engedték a kifutóba. Az állatot sokkos állapotban mentették meg Ukrajnában, miután a lakhelyétől párszáz méterre becsapódott egy rakéta. Innen először Kijevbe, majd pedig végül Kentbe került. Itt pedig nyugodt nagymacska-életet élhet majd. (bbc.com)

A Nemzet Színésze lett Hegedűs D. Géza. A Kossuth- és Jászai Mari Díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész a nyáron elhunyt Király Levente helyére kerül. Hegedűs D. Géza 1975 óta a Vígszínház tagja, 1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 150 színpadi szerep, 40 rendezés, több mint 70 film szerepel az életművében, jelenleg is az egyik legfoglalkoztatottabb színész. A Nemzet Színésze címet egyszerre legfeljebb tizenketten birtokolhatják, és csak akkor választhatnak új tagot maguk közé, ha valamelyikük meghal. (nemzetiszinhaz.hu)

Hegedűs D. Géza. Kép: Vígszínház

Kiemelt kép: A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség bezárt iskolái miatt tüntettek Budapesten. Kép: Facebook/Oltalom Karitatív Egyesület

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.