A Szajnában úszott a párizsi polgármester

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megfürdött a Szajnában Párizs polgármestere. Anne Hidalgo egészen idáig halogatta az úszást, már kétszer elhalasztotta azt. (A halasztás okára még kitérünk.) A polgármester azért úszott egyet a folyóban, mert sokan aggódnak annak tisztasága miatt. A Szajna ugyanis kiemelt helyszíne lesz a jövő héten induló párizsi olimpiának. A tervek szerint a nyíltvízi úszók és a triatlonosok is a folyóban versenyeznek majd. A polgármester a párizsi városháza mellett ugrott a folyóba, és nagyjából 100 métert úszott benne. Csatlakozott hozzá az olimpiai szervezőbizottság elnöke és több helyi sportszervezet úszói is.

A víz tökéletes, csak kicsit hideg – mondta el az esemény után a polgármester.

Párizs 2015 óta elképesztően sok pénzt, mintegy másfél milliárd eurót költött a Szajna vizének tisztítására. Mindezt azért hogy az olimpiai úszóversenyeket a folyóban, a város nevezetességei mentén rendezhessék meg. Ennek ellenére még mindig sokan aggódnak amiatt, hogy a víz nem elég tiszta. A múlt szombaton a francia sportminiszter, Amélie Oudéa-Castéra is megmártózott a folyóban, hogy bizonyítsa, nem kell aggódni a vízben lévő baktériumok miatt. A Szajnában egyénként a víz szennyezettsége miatt 1923 óta tilos a fürdés.

Arról nincs hivatalos jelentés, hogy a mostanában a Szajnában úszó politikusok közül megbetegedett-e valaki. Azt viszont a június végi hivatalos vizsgálatok kimondták, hogy még mindig nem elég tiszta a folyó vize. Pár héttel korábban ráadásul nem kis botrány lett abból, hogy a mérések alapján az emberi kakiból származó E. Coli baktériumok aránya a megengedettnél még mindig négyszer magasabb volt a folyóban.

És hogy miért halogatta eddig az úszást a polgármester?

A franciák nagyon kreatívak, ha tiltakozni kell, sokan az olimpiát és az ehhez kacsolható eseményeket használnák fel, hogy a kormány politikája ellen tiltakozzanak. Hidalgo első, június 23-ra bejelentett úszása előtt például elkezdett szerveződni egy esemény, ami kapcsán sokan direkt belerottyantottak volna a folyóba. Akkor még úgy volt, hogy az elnök, Emmanuel Macron is megmártózik majd a vízben. „A Szajnába kakilok június 23-án” nevű kezdeményezés hihetetlen gyorsan terjedt a közösségi médiában. Különböző oldalakon a tiltakozás gyakorlati kivitelezését is megbeszélték, és persze mémek sokasága is készült az eseményhez. Nem véletlen, hogy az erre a napra tervezett polgármesteri fürdőzés elmaradt. Szerencsére a tömeges Szajnába kakilás is. (24.hu, telex.hu)

„A Szajnába kakilok június 23-án”. Kép: X

Kiemelt kép: X

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.