A Stratégiai Juharszirup-tartalék fosztogatói

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ez a történet egy izgalmas krimi, amihez pár dolgot előre tisztázni kell.

Az államoknak vannak hosszú távra felhalmozott készleteik a legfontosabb nyersanyagokból. Ilyen a kőolaj és az üzemanyag, a gáz, a tartós élelmiszerek és a gyógyszerek. És persze a katonák cuccai: fegyverek, lőszerek, tányérsapkák. Ezek a stratégiai tartalékok. Azért vannak, hogy háború vagy más katasztrófa esetén biztosítsák az ellátást akkor is, ha a kereskedelem akadozik. A gáztározók feltöltése minden ősszel fontos teendő, hogy legyen mivel fűteni, ha például az oroszok még annál is jobban bediliznek, mint ami náluk az alapjárat.

Sütike juharsziruppal. Fotó: Piviso / Pixabay

A juharszirup egy sajátos ízű, édes, mézhez hasonló finomság. Nálunk nem igazán terjedt el, és viszonylag drága, de érdemes megkóstolni palacsintában vagy gofrin. A juharfából származik, a fa ebben tárolja az energiát kemény teleken, majd tél végén csapolják le, a kérgén ejtett vágatokból. Kanadában és az Egyesült Államokban roppant népszerű, mindenféle módon eszik. Juharszirup nélkül számukra nincs élet. Úgy képzeld el, mintha mackók élnének ott, és a méz körül forogna a világ. Ma a juharszirup legnagyobb termelője Kanada. Az USA is fontos szereplő, de mivel szirup csak fagyos tél után keletkezik, a klímaváltozás még inkább Kanadába tolja át a gyártást.

De ott se minden évben fényes a termés. Ha a tél túl enyhe, a juharfa vállat von, és azt mondja, hogy meglesz ő különösebb szörptermelés nélkül. Csikorgó teleken pedig annyi szirup készül, hogy el se lehet adni. Ezért hozták létre a kanadai szirupfarmerek a Stratégiai Tartalékot. Ez három óriási raktárból áll. Ide halmozzák fel a fölösleges szörpöt a bő esztendőkben, aztán az ínséges években ebből pótolják a kínálatot. Ez segít abban is, hogy az árak ne ingadozzanak túlságosan, és a gyerekek reggelijéből ne hiányozzon a szirup akkor se, amikor nem termett elég. Összesen 60 ezer tonna juharszirupot tárolhatnak. Ez négyszázmillió dollárt ér.

Fotó: Quebeci Juharszirup-termelők Szövetsége

Színre lépnek a szörptolvajok

Ez a kincs természetesen felkeltette a bűnözők figyelmét. A stratégiai tartalék békében működött 2000-től tizenegy éven át. Ekkor kezdte meg a módszeres lopkodást egy bűnszövetkezet. Ők a juhariparban dolgoztak, így bejárhattak a kincstárba. Mivel a raktárat nem őrizték túl szigorúan, a tolvajok apránként hordták el a juharszirupos hordókat. Egy közeli telephelyen vízzel töltötték fel őket, és visszavitték a csarnokba. A zsákmányolt szörpöt pedig kis tételben adták el boltoknak, cukrászdáknak, ahol mit sem sejtettek az eredetéről.

Idővel felbátorodtak, és már nem vesződtek a hordók feltöltésével. Egyenesen a raktárban csapolták meg őket, aztán kicsempészték és eladták az értékes szörpöt. Ez lett a vesztük. A raktárat évente csak egyszer ellenőrizték, de 2012-ben a kirendelt hivatalnok fel akart mászni a hordókra, hogy onnan nézzen körül. Ahogy nekirugaszkodott, a 300 kilósnak hitt hordó elborult alatta, mivel üres volt. Hamar kiderült, hogy több száz hordó szirup hiányzik, és előkerültek a vízzel töltött hordók is.

A rendőrség kitartóan nyomozott. A juharszirup nem vicc, hanem nemzeti ügy! A rendőrök gyerekei is azt eszik. Hamar fel is göngyölítették a bűntettet, és tizenhét embert tartóztattak le. A főbűnöst nem kevesebb, mint nyolc év börtönre ítélték, súlyos pénzbüntetés mellett.

A Stratégiai Juharszirup-tartalék azóta biztonságban van. Mindenki megtanulta, hogy ezzel nem érdemes szórakozni. Mert Kanadában nincs bocsánat, ha valaki beleköp a szörpbe!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.