A rapper, aki fehér létére befutott – Eminem élete

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Olvasónk arra kért minket, írjunk Eminemről. Bár a rapper célközönsége a 16 pluszos korosztály, e cikk írója is bevallja, hogy körülbelül 14 éves volt, amikor Eminem első albuma berobbant, és… hát hallgatta. Ami pedig ennél is fontosabb, élete traumái nem a rapper dalszövegei miatt történtek. Így aztán úgy érezzük, eleget tudunk tenni a kérésnek, már csak azért is, mert Eminem élettörténete a végén sikersztori is.

A legfrissebb Eminem album borítója.
A legfrissebb Eminem album borítója.

Hosszú hallgatás után egyébként pont most nyáron rukkolt elő egy új lemezzel, aminek a címe The Death of Slim Shady (Coup de Grace), azaz Slim Shady halála. Slim Shady a rapper alteregója, vagyis hasonmása, másik énje.

Ez egy „bezárul a kör” pillanat az 52 éves zenész életében. Ugyanis annak az albumának címe, amivel még 1999-ben berobbant a köztudatba, a The Slim Shady LP volt. Akkora sikere lett, hogy rögtön a legjobb rap albumnak járó Grammy-díjat is hazavihette érte. Ezen kívül még kétszer nyert ebben a kategóriában, ezzel ő lett az első előadó, aki sorban háromszor is győzött.

Nehéz gyerekkor, keserű felnőttkor

Eminemnek nem volt könnyű gyerekkora. Missouri államban született Marshall Bruce Mathers néven, egyke gyerek volt. Apja másfél éves korában elhagyta a családot, édesanyjával mélyszegénységben éltek. Nagyon sokat költöztek, anyjával nehéz viszonya volt, suliban cikizték, többször meg is verték. Ezért mentális egészsége úgy leromlott, hogy többször is megpróbált véget vetni az életének.

Állítása szerint a nyolcvanas-kilencvenes években aranykorát élő hip-hop segített neki levezetni az indulatait. 14 évesen maga is elkezdett rappelni, M&M álnéven. Versenyekre is ment, és annak ellenére, hogy ezt a műfajt főként afroamerikaiak (feketék) űzik, Eminemet tehetsége miatt befogadta a rapkultúra. 1997-ben a rap olimpián második helyezést ért el, ekkor kért be tőle az egyik zenei kiadó, az Interscope Records egy demót. Ezt meghallotta a hip-hop ikon, Dr. Dre, és azonnal dolgozni akart Eminemmel. Vele készült el a The Slim Shady LP. Később pedig több toplistás hip-hop dalt készítettek együtt, többek között a Forgot About Dre-t.

Dr. Dre és Eminem a 2000-es évek elején. Forrás: Facebook
Dr. Dre és Eminem a 2000-es évek elején. Forrás: Facebook

A The Slim Shady LP háromszoros platinalemez lett, és 1999 egyik legnépszerűbbje. De rengeteg kritikát is hozott magával.

Eminem szövegei ugyanis annyira nyíltan nyersek és durvák, hogy valószínűleg, ha ma készülnének már nem könnyen játszanák őket a rádiók. Hiába a csúnya szavak kisípolása, a tartalom nem menne át a szűrőn.

Dalaiban nyílt erőszak és ölési vágy is megjelenik, aminek főleg gyermeke anyja, exfelesége, Kim a célpontja. Szinte az egész első album a válásról és Kim hűtlenségéről szólt, és arról, mennyire hiányzik neki lánya, Hailie.

Második albumával, a The Marshall Mathers LP-vel az akkori legnépszerűbb sztároknak ment neki. Kapott tőle erős bullyingot, szexizmust több énekes és híresség. De nem voltak ritkák a homofób (vagyis LMBTQI-ellenes) viccelődései sem. Célpontjai között volt Britney Spears, Fred Durst a Limp Bizkitből, Christina Aguilera és Marilyn Manson is. Utóbbival viszont közben baráti viszonyt ápoltak.

Ekkor kicsit más idők voltak, nem volt még woke kultúra. Az előadókat és művészi munkájukat a mainál jobban elkülönítették. Ennek példája, hogy a brit előadó, Dido is simán dolgozott vele. Az egyik dala, a nagyon híres Thank You alapját, és a saját hangját is kölcsönözte Eminem elég durva, Stan című számához és annak klipjében is szerepelt.  A Stant amúgy minden idők tizedik legjobb rap számának választottak meg. A tartalma durva, egy pszichopata rajongóról szól, aki gyilkosságot követ el. Dido a pszichopata barátnőjét és egyben áldozatát alakítja a klipben. Ezenkívül a nyíltan meleg Elton John is színpadra lépett Eminemmel a 43. Grammy-díjkiosztón egy közös előadásra, és jó barátok lettek.

Harmadik albuma, a The Eminem Show megint egy vallomás, saját életéről, konfliktusairól, szerfüggőségéről, exével és lányával való kapcsolatáról és a népszerűség hatásairól szól. Kormánykritikus dalai is voltak, és az egykori republikánus elnököt, George W. Bush-t halálosan megfenyegette, amiért háborúba sodorta az Egyesült Államokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. A rapszövegei miatt állítólag a titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta. Később hasonló, de már finomított kritikát intézett a jelenlegi republikánus-jelölt, Donald Trump felé is, míg az hivatalban volt.

Eminem saját életét alapul vevő, félfikciós filmet is készített, ez a 2002-ben megjelent 8 mérföld, amit a rajongók és a kritikusok is elismertek és szerettek. Ebben a feleségét a már azóta elhunyt Brittany Murphy színésznő alakította, anyját pedig Kim Basinger.

Felépülés

Eminem folyamatosan alkotott, de a már említett három album volt az igazi aranykora. Később főleg producerkedett (vagyis más előadókat menedzselt), és próbálta egyenesbe hozni az életét.

A rapper interjúkban egyre nyíltabban beszélt démonairól, tinikori összetűzéseiről a rendőrökkel, függőségéről, és arról is, hogy Tourette-szindrómája van. Ez egy olyan idegrendszeri betegség, amiben az ember tikkel, vagyis akaratlan mozgásokat és/vagy hangokat ad ki. Azt is elárulta egy interjúban, hogy amikor úgy döntött, egyenesbe jön és elvonóra ment, Elton John volt az egyik legnagyobb támasza és segítője.

Eminem a lánya, Hailie esküvőjén. Forrás: Instagram
Eminem a lánya, Hailie esküvőjén. Forrás: Instagram

Eminem mára 10 éve józan, és lánya, a most 28 éves Hailie férjhez ment és várandós. Hailie-n kívül még két lánya van, akik nevelt lányai. Volt felesége, Kim más kapcsolatból származó lányának és Kim ikertestvére lányának is ő a gyámja.

Új albumáról több dalhoz készült már klip, a legfrissebb a Temporary című videó, ebben jelenti be, hogy nagypapa lesz. És egyfajta emlék is Hailie-nek akkorra, amikor ő már nem lesz. A kritikusok szerint az albummal nemcsak az alteregóját, de a saját karrierjét is temeti. Lehet, ez az 52 éves rapper tényleges búcsúlemeze? Meglátjuk.

Ha Te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

(Kiemelt kép forrása: Youtube)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."