A név maga az ember. De mi van, ha ez nem tetszik?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vannak emberek, akik elég furcsa, néha mulatságos névvel élnek. Persze neveken nem illik viccelődni, de amikor bemutatkozik Kis Manó vagy Cserepes Virág, akkor azért elmosolyodunk egy picit. Ráadásul évről évre egyre több keresztnevet engedélyez a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Ezt a listát minden évben frissítik. Ma már lehet egy gyerek Erdő vagy Cinderella, esetleg Polikárp, Afrika vagy Cseresznye is. Nemrég valaki megpróbálta engedélyeztetni a Kolbász nevet is, de szerencsére a nyelvészek nem akartak ennyire kitolni egy gyerekkel sem.

Sokszor előfordul, hogy a gyerekeket sorozatsztárokról, mesehősökről nevezik el, vagy divatosnak hangzó külföldi neveket adnak nekik. Ezeket persze csak magyar helyesírással lehet megtenni, például a Harry Potter-rajongók csak Harrinak anyakönyvezhetik a gyerekeket. És nem választható a Gino, csak a Dzsínó, se a Jessica, hanem helyette a Dzsesszika. Viszont Gandalf lehetsz minden további nélkül.

Egyes országokban, például Amerikában bárki bármilyen nevet felvehet. Ott vannak olyan keresztnevek is, amiket fiúk és lányok egyaránt viselhetnek. Nálunk ezt is szabályozzák, nem lehet kislánynak fiú utónevet adni és fordítva. Az viszont talán nem olyan nagy baj, hogy nem lehet bármilyen nevet adni a gyereknek. Pedig a vicces szülők évről évre próbálkoznak újdonságokkal. Ha rajtuk múlna, nálunk is lenne néhány Facebook, (bár ha ragaszkodunk a magyar helyesíráshoz, inkább Fészbuk), Rüntyi, Bimbi, de még Lapát, Szentistván és Dömper is. Hát na.

Na de mi van akkor, ha valaki utálja a nevét, és másikat szeretne?

A gyerekek a nevüket a születésükkor kapják, ez kerül a születési anyakönyvbe és az összes hivatalos iratba. De Magyarországon mindenkinek joga van megváltoztatni a nevét, legyen az a vezetékneve, vagy a keresztneve. Még a gyerekeknek is. Igaz, ehhez a szülők beleegyezése kell, és nem árt alaposan megfontolni, mert csak 5 évente lehet ilyen kérelmet benyújtani. Akkor is kell mindkét szülő az eljáráshoz, ha már elváltak, kivéve, ha a bíróság úgy döntött, hogy valamelyik szülő kizárólagos felügyeletet kap a gyerek fölött. Ha a gyerek elmúlt 14 éves, az ő írásos beleegyezése is kell a névváltoztatáshoz.

Anyakönyv 1809-ből. kép: wikipedia

A kérelmet írásban vagy személyesen kell a helyi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjéhez benyújtani, és csatolni kell mindenféle iratot, igazolványokat, anyakönyvi kivonatot. Ezek listája fenn van a hivatalok honlapján. Jelenleg egy névváltoztatás tízezer forintba kerül, ezt a kormányhivatalnak kell megfizetni.

Milyen nevek választhatók?

Persze nem lehet akármilyen nevet választani. Keresztnév csak a már említett hivatalos listáról választható. Lehet cserélni a meglévőt, vagy hozzáadni második keresztnevet, esetleg elhagyni azt. Kettőnél több keresztnevet nem lehet felvenni.

A családnevet is meg lehet változtatni, de ennek is vannak szabályai. Nem kérhető a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név. Például nem lehet Nagy Péterből egyszer csak Ferrari Péter vagy Washington Péter. Ugyanígy nem engedélyezik a történelmi, vagy régies írásmóddal írt neveket sem. Kis Anna hiába is akarna Batthyány Anna lenni, nem fogják engedélyezni. A Széchenyi nevet sem kaphatja meg, viszont Szécsényi még lehet.

kép: freepik

A névváltoztatásnál van még egy érdekesség. Ha egyszer az apukád döntene úgy, hogy a Kis helyett a Nagy vezetéknevet veszi fel, akkor az rád is érvényes lesz. Ha az anyukád pedig addig Kisné volt, akkor onnantól kezdve neki is Nagyné lesz a neve. Erről apukád egymaga dönthet, viszont ha már elmúltál 14 éves, a te beleegyezésed is kell majd hozzá.

Azt egyébként tényleg alaposan meg kell fontolni és át kell gondolni, hogy szükség van-e a névváltoztatásra. Vannak kutatók, akik azt találták, hogy a névnek tényleg van hatása a személyiségre. Például azt vették észre, hogy az átlagosabb névvel élők jobban teljesítenek vizsgákon, és kevésbé hajlamosak pszichés zavarokra. Egyesek szerint a név befolyásolhatja a pályaválasztást is, a felvételinél előnyben lehetnek azok, akiknek nem szokatlan vagy furcsa a nevük. Ráadásul Magyarországon egyes nevekhez rengeteg előítélet fűződik, ami még nehezebbé teheti egyesek életét.

Ugyanakkor a név az első dolog, amit az ember a szüleitől kap. Örökbefogadott gyerekeknél sokszor az egyetlen, ezért náluk kifejezetten kérik, hogy az örökbefogadók tartsák azt meg. És lehet, hogy az sem véletlen, hogy egy ősrégi mondás szerint a név maga az ember, azaz nomen est omen. Szóval a névváltoztatás mindenképp egy komoly és átgondolt döntés kell, hogy legyen. (kormanyhivatal.hu, mindsetpszichologia.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.