A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán, drágultak a táborok – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Budapesten tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Orbán Viktorral. A legfontosabb kérdés az orosz-ukrán háború volt. Közösen sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen Orbán elmondta: Magyarország nem fogja blokkolni a NATO orosz-ukrán háborút érintő döntéseit, és elkötelezett tagja a NATO-nak. Ugyanakkor hozzátette, hogy Magyarország eltérő véleményen van az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de tudomásul veszi a többségi döntéseket. Azt is elmondta, hogy minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes jellegű lehet. Ez van a NATO-szabályzatban is. Ez annyit jelent, hogy ha a NATO esetleg beavatkozik az ukrajnai háborúba, abban Magyarországnak nem kell részt vennie. Egyébként ilyesmire a szövetség nem készül. (24.hu)

Beadta kérelmét a szavazatok újraszámolására Vitézy Dávid. A főpolgármester-jelölt, aki 324 szavazattal kapott ki Karácsony Gergelytől, arra hivatkozik, hogy egy–másfél százalékkal kellett volna nyernie, ezt pedig matematikai algoritmusokra és modellekre alapozza. Problémáját az okozta, amiből a haszna is származott: Szentkirályi Alexandra fideszes jelölt visszalépése. Állítólag sok érvénytelen szavazat lett, mert sokan egyszerre szavaztak rá és Szentkirályira is, akinek utólag húzták ki a nevét. Azt mondják, több helyen nem volt elég vastagon kihúzva a név. Ha jobban ki lett volna húzva, akkor Vitézyre szavaznak – legalábbis szerinte. A huzavona további részleteiről is beszámolunk majd nektek. (24.hu) Frissítés: a cikkünk megjelenése után jött a hír, hogy Vitézy beadványára a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. Az eredményeket, ahogy meglesznek, megírjuk nektek. 

Drágultak a nyári táborok idén. A HVG a Táborfigyelő oldalon vette észre, hogy egy egyhetes napközis nyári tábor átlagára 50 ezer forint felett van, míg az ottalvós 80 ezer forintba kerül átlagosan. Ez 10-15 százalékos áremelkedés. A táborozó gyerekek száma viszont csökkent. Ennek a drágulás mellett az is lehet az oka, hogy idén a nyári szünet egy héttel rövidebb. (HVG)

Táborozás a hadsereggel. Fotó: Magyar Honvédség

Nagy Barnabás, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulója lett a Fővárosi Diákönkormányzat (FDÖ) első elnöke. Ezt maga az új elnök közölte a Kispolgárral. Terveik között szerepel, hogy kiépítsenek egy olyan szavazási rendszert, amelyet minden tanuló elérhet. Emellett vitát indítanak az oktatás problémáiról, és kidolgoznak egy javaslatcsomagot a jobb iskolákért.

Az ország legfiatalabb és legidősebb polgármestere is fideszes lett. A 21 éves Kanik Péter Fejér megyében lett vezető, a 79 éves Berta Jenőné pedig Baranya megyében. Mint korábban írtuk, nem ők voltak a legfiatalabb és legidősebb indulók. A 92 éves Jelenka György és a 18 éves Tamás Ferenc viszont nem nyert ott, ahol indult. (Telex)

Tegnap délelőtt találkozott Gulyás Gergely miniszterrel a halálos betegségben szenvedő volt alkotmányjogász, Karsai Dániel. Karsai Facebookján azt írta, hogy legnagyobb örömére megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattak az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről. „A beszélgetés vége volt a legbiztatóbb. Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr emailben leírja a véleményét a bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom” – írta Karsai arról, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága hamarosan dönt a beadványáról. (Facebook)

Brandon és Blue (Facebook)
Brandon és Blue (Baker County Sheriff’s Office/Facebook)

És következzen a napi szívmelengető: több mint 7 kilométert futott egy kutya, hogy segítséget szerezzen bajba jutott gazdijának. Brandon Garrett autóbalesetet szenvedett és az erdőben rekedt a kocsival. Az egyik kutyája, Blue kiszabadult az autóból és elindult a férfi kiindulási pontjához, egy táborba, ahol ugatva szólt mindenkinek, hogy baj van. A többiek a kutyát követve találták meg az autót. Brandont a tűzoltók és mentők vették gondozásukba, másik két kutyáján pedig, akiknek sajnos több csontjuk is eltört, állatorvosok próbálnak segíteni. (CNN)

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg és Orbán Viktor. Forrás: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.