A Miss Universe Korea címért versenyzett egy 80 éves nő

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A dél-koreai Csoj Szun Hva 80 éves, de ez nem állította meg abban, hogy elinduljon a Miss Universe Korea nevű szépségversenyen. Ezt hétfőn tartották a dél-koreai főváros, Szöul egyik szállodájában. Bár a modell nagymama nem került be a döntőbe, a története igen különleges.

A Miss Universe a világ leghíresebb és legtöbbet kritizált szépségversenye, amiről itt írtunk nektek bővebben. Hogy ezen melyik országot ki képviselje, azt mindig helyben döntik el, vagyis egy előszépségversenyen. Az országok győztesei novemberben, a Mexikóban tartott döntőben mérkőzhetnek meg a koronáért.

A Miss Universe-nek eddig szigorú szabályai voltak. Csak 18 és 28 év közötti nők versenyezhettek, akik nem házasok és még nincs gyerekük. Idén ezeket a szabályokat eltörölték, hogy modernebb és színesebb lehessen a mezőny. A koreai szépségverseny szervezői eltörölték a fürdőruhaversenyt és az iskolai végzettséggel, magassággal kapcsolatos részvételi követelményeket is.

Mivel a felső korhatárt feloldották, több idősebb modell is kipróbálta magát a világban. A Miss Universe Kanadán az 58 éves Lorraine Peters, a Miss Argentínán pedig a 60 éves Alejandra Marisa Rodíguez indult el, bár egyikük sem jutott tovább a döntőbe. Ahogy Csoj Szun Hva sem. De amiért jött, azt elérte!

Csoj Szun Hva. Fotó: soonhwa01 / Instagram

Azért indult el a versenyen, mert szerette volna, hogy a világ megdöbbenjen rajta és feltegye a kérdést, hogy hogy lehet egy 80 éves nő ilyen egészséges. Hogyan maradt ilyen a teste, mit eszik? „Meg akartam mutatni, hogy akkor is lehet egészségesen élni, amikor megöregszünk” – mondta a CNN-nek. A nő egyébként még az első Miss Universe verseny 1952-es megrendezése előtt született.

„Most, hogy feloldották a korhatárt, azt mondtam, meg kellene próbálnom. Akár továbbjutok, akár nem, elhatároztam, hogy kipróbálom ezt a lehetőséget” – tette hozzá. Szerinte a versenyhez fontos külsőleg szépnek lenni, de lélekben is nyugodtnak kell lenni és tudni kell tisztelni másokat.

A dél-koreai nő hétfőn 31 másik versenyzővel küzdött a címért, néhányan annyi idősek voltak, mint az unokái. Néhány elődöntős táncolt vagy hagyományos koreai ruhákban vonult a színpadra, Csoj Szun Hva pedig énekelt. A kifutón egy gyöngyös fehér ruhát viselt. Bár a koronáról lemaradt, de a „legjobb öltözködés” díját hazavihette. A koreai versenyt egy 22 éves divatiskolás hallgató, Han Ariel nyerte.

Csoj Szun Hva ugyan csak most debütált szépségversenyen, de a koreai divatvilágban már ismert névnek számít. Az ötvenes éveiben járt, amikor anyagi gondjai lettek, úgyhogy visszament dolgozni kórházi ápolóként. Csak 72 évesen kezdett el modellkedni, hogy törlessze az adósságait. Az egyik kórházi betege javasolta, hogy próbálja ki a modellkedést. „Azt hittem, ez badarság. De felébresztette bennem egy régi álmomat: hogy modell leszek, csinos ruhákat viselek és fotózásokon veszek részt” – magyarázta.

Choi hetente vett órákat egy modellakadémián, és a kórház folyosóin gyakorolta, hogyan kell sétálni a kifutón. 74 évesen részt vett a szöuli divathéten, azóta pedig több magazinban és reklámban is szerepelt már.

Csoj Szun Hva. Fotó: soonhwa01 / Instagram

A háromgyermekes nagymama, aki a jövő hónapban tölti be 81. életévét, a CNN-nek elmondta, hogy a gyerekei és unokái is támogatják a karrierjében. „Azt mondták, hogy nagyon büszkék rám. Hogy a nagyi csodálatos! A fiam pedig azt, hogy élvezzem az egész versenyt, függetlenül attól, hogy bejutok-e a döntőbe vagy sem.

Források: AP, CNN

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."