A mentális egészségre is rossz hatással van a túlzott meleg

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemcsak a testet, hanem az agyat is megviseli a túlzott meleg.

Egy tavaly megjelent kutatás szerint a klímaváltozás miatt egyre több ember mentális egészségére van rossz hatással a forróság. A kánikulás időszakok ugyanis egyre melegebbek és hosszabbak.

Mivel a szorongásos és depressziós zavarokkal küzdők száma így is nő, a kutatók azt javasolták, hogy a mentális egészség kérdése is legyen benne a klímavédelemről szóló párbeszédekben.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A kutatások arra jutottak, hogy a hőmérséklet tartós emelkedésével stresszesebbek lehetünk, emiatt pedig több kortizolt, vagyis stresszhormont termel a szervezetünk. A meleg hatására azok is érzékenyebben reagálhatnak dolgokra, akik amúgy nem szorongóak. Könnyebben felhúzhatják magukat dolgokon, frusztráltak és türelmetlenek lesznek.

A melegtől, ha nem iszunk elég vizet, a testünk vízháztartása könnyebben felborulhat, vagyis könnyebben kiszáradhatunk, ez pedig az agyunkra is kihat: nehezebben koncentrálunk, ránk ülhet az agyköd. Ezen kívül, ha kevés vizet iszunk a melegben, a pulzusunk is megnövekedhet, ami pedig a szorongóknál fokozza a pánikra való hajlamot. A hosszan tartó magas hőmérséklet pedig az alvásunkra és még a hormontermelésünkre is hatással lehet – derült ki a kutatásból.

Természetesen mindez nem érint mindenkit egyformán. Például: sokkal nehezebben viseli a forróságot az, akinek olyan helyen kell folyton lennie vagy dolgoznia, ahol nincs lehetősége lehűtenie magát. A melegtűrő képessége is mindenkinek más, de a fent felsoroltak, ahogy egyre hosszabb ideig tartanak a forró napok, már nagyon sok emberre érvényesek. Ezért kongatták meg kutatók a vészharangot. (Psychology Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.