A magyarok jelentős részének nem telik rendes ételre, Biden covidos – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szinte már hagyomány, hogy nagyon hideg teleken és nagyon meleg nyarakon elvérzik a MÁV. Nem kivétel az idei szezon sem: az állami vasúttársaságnál az elmúlt tíz napban tízezernél is több járat késett, csaknem 500 pedig el sem indult. A gondot a túlkoros vonatok és a sérülékeny felsővezetékek okozzák. A MÁV a múlt héten már nem is próbálta titkolni a zűrzavart, arra kérték a hőségre érzékeny utasokat, hogy menjenek inkább busszal, mert a Volán járatainak nagy részén van klíma, a vonatokon meg nem nagyon. Azt is kérték, hogy ha valaki nem bírja a meleget, akkor inkább halassza el az utazását. A kérés hiábavaló volt, mert ugyanannyi utas vonatozik. Feltehetően nem jókedvből, hanem mert nincs választásuk, hiszen sokszor pokoli hőségben vagy tömött szerelvényeken kell utazniuk. (rtl.hu)

Elhalasztják a szombatra tervezett Balaton-átúszást. A szervezők azért döntöttek így a balatoni vízirendészekkel közösen, mert bizonytalan időjárás várható. A nyílt vízen a szeles vagy esős időjárás nagyon veszélyes lehet. A tervezett új időpont vasárnap, de végleges döntést csak péntek délben hoznak a szervezők. Az 5,2 kilométeres úszás Révfülöptől indul és Balatonboglárig tart, az idei már a 42. rendezvény. (MTI/Kispolgár)

Balaton-átúszás / Facebook

Ursula Von der Leyen nekiment Orbán Viktornak az Európai Parlamentben tartott beszédében. Az EP-ben csütörtökön szavaztak arról, hogy ismét von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke. A leendő elnök ilyenkor tart egy beszédet, amelyben elmondja, mik a tervei bizottsági elnökként. Von der Leyen egy ponton Orbán Viktor világjáró körútját hozta szóba. „Két hete egy európai miniszterelnök Moszkvába utazott. Ez nem volt más, mint egy megbékítési misszió” – mondta, a megbékítésre azt az appeasement szót használva, amelyet a náci Németország háború előtti megbékítésére szokás használni. Szó szerint olyan tárgyalási politikát jelent, amely politikai, anyagi vagy területi engedményeket tesz egy agresszív hatalomnak. (24.hu)

Alig néhány órával azután, hogy Joe Biden arról beszélt, hajlandó lenne visszalépni az amerikai elnökjelöltségtől, a Fehér Ház bejelentette, hogy az elnöknek pozitív lett a koronavírustesztje. Biden lemondta a kampányprogramjait és önkéntes karanténba vonult. Bidennek állítólag enyhe tünetei vannak, taknyos és köhög. A jelenlegi elnököt hetek óta győzködi mindenki, hogy lépjen vissza a választástól, és adja át a helyét egy esélyesebb demokrata politikusnak, akinek van esélye arra, hogy legyőzze a republikánus  Donald Trumpot. Biden nemrég még arról beszélt, hogy csak a Jóisten tudja meggyőzni a visszalépésről. (444)

Fotó: GIPHY

Szlovákia után Magyarországon van a legtöbb ember, akinek nem telik rendes ételre. Az országban nagyjából 9 millió hatszázezren élünk, ebből 2-5, 3 millió magyar tekinthető szegénynek (többek közt az életkörülményei, az anyagi helyzete alapján). Ennek a csoportnak közel fele (44,9 százalék) nem engedheti meg magának, hogy minden második nap húsos, halas vagy vegetáriánus ételt egyen. Ennél csak Szlovákiában rosszabb a helyzet, ott 45,7 százalék ez az arány, és ott a lakosság 17,8 százaléka érintett, Magyarországon „csak” 14,7 százalék. A magyar adatok az uniós átlagot viszont messze meghaladják. (24.hu)

Bár hosszú huzavona után eldőlt, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte Vitézy Dáviddal szemben, most kiderült, hogy azoknak a nyilatkozatoknak a fele, amelyekkel kicsikarták az újraszámlálást, valótlan lehetett. Újraszámlálásra azért volt szükség, mert Vitézy Dávid fellebbezett a végeredmény ellen: szerinte a szavazókörökben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat. Ezt a számlálóbiztosok nyilatkozataira hivatkozva állították, de az újraszámlálás nem változtatott az eredményen. Az Átlátszó nevű oknyomozó portál felhívott néhány számlálóbiztost, és kiderült, hogy a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt. Vitézy szerint rosszindulatú állítás, hogy a szavazóbiztosok hamis nyilatkozatokat tettek volna. Szerinte csak arról van szó, hogy amikor előkerült ez a probléma, akkor sorban keresték meg a biztosokat, sőt, sokan maguktól is jelentkeztek. Nekik a szűk határidő miatt nyilatkozatmintákat küldtek ki, és minden törvényesen zajlott. (Átlátszó)

Kecskék tapostak meg egy parkoló terepjárót az Egyesült Államokban. A furcsán kivitelezett töréstesztről szerencsére kamerafelvétel is készült. Az autó tulajdonosa, Mindy Williford épp visszatért a Sziklás-hegységben tett kirándulásáról, amikor az autója tetején patanyomokat fedezett fel. „Egy kecske volt az autómon! És végigment a tetején” – kiált fel az oldalaira feltöltött videóban. „Bárcsak láthattam volna!” – tette hozzá. Williford álma valóra vált: Michael Ryno vadvilági fotós éppen arra járt és megörökítette, ahogy az egyik kecske átsétál a motorháztetőn, míg a másik a tetőn toporog. „Úristen, ez az én kocsim! Nagyon köszönöm, hogy felvetted!” – írta a videós poszt alá Williford. A 42 állami parkot kezelő Colorado Parks and Wildlife megosztotta a felvételt és elmagyarázta, hogy a hegyi kecskék patái olyanok, mint a tapadókorong, ezért tudtak könnyen felmászni az autóra. (UPI)

Fotó: Instagram / mnryno

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.