A magyar focisták, akiket megismert a világ a foci Eb-n

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szerda este kiderült, hogy kiesett a magyar fociválogatott az Eb-ről, mert nem sikerült elég pontot gyűjteniük a továbbjutáshoz. Ennek ellenére a pár meccs alatt, amit játszottak, olyanok is megismerték néhány magyar futballista nevét, akiket amúgy nem nagyon érdekel a foci.

A magyar válogatottat a Magyar Labdarúgó-szövetség irányítja, a keretet, azaz a játékosokat a szövetségi kapitány hirdeti ki. Így történt ez az Eb előtt is, Marco Rossi még májusban nevezte meg a 26 fős keretet. Közülük nem mindenki játszott, cserék, tartalékok is vannak közöttük. A válogatott tagjai nem feltétlenül magyar csapatban játszanak amúgy, hanem az egész világról szedik össze őket. Mondhatni: válogatják.

Most nem soroljuk fel nektek mind a 26 játékost, csak kiemelünk közülük párat, akiknek a nevével valószínűleg találkoztatok az Eb alatt:

Gulácsi. Forrás: Wikipédia
Gulácsi. Forrás: Wikipédia

Gulácsi Péter – az egyik legismertebb magyar focista, igazi veterán kapus, ez a harmadik Európa Bajnoksága, 34 éves. Amúgy az RB Leipzigben (a német első osztályban) játszik. Korábban a Liverpoolban is játszott.

Orbán. Forrás: Wikipédia
Orbán. Forrás: Wikipédia

Orbán Willi – magyar-lengyel származású hátvéd, aki Németországban született és szintén az RB Leipzigben játszik. 31 éves, 42.-jére volt válogatott.

Szoboszlai. Forrás: Wikipédia
Szoboszlai. Forrás: Wikipédia

Szoboszlai Dominik – vitathatatlanul a leghíresebb magyar focista ma. Főleg azóta, hogy az angol első osztályba, a Liverpool csapatához igazolt az RB Leipzigből. Szoboszlai támadó középpályás, de nemcsak tehetsége, hanem embersége miatt is szeretik a rajongók. Már most mély nyomokat hagyott a nemzetközi sajtóban is hőstette, ahogy csapatkapitányként a komoly sérülést szenvedett Varga Benedek segítségére sietett. És nem félt megkritizálni a pálya melletti orvosi ellátás menetét.

Sallai. Forrás: Wikipédia
Sallai. Forrás: Wikipédia

Sallai Roland – Szoboszlai mellett a másik középpályás támadó. Ők azok, akik ki szokták szolgálni a csatárokat, adják a gólpasszokat. De ez persze nem jelenti azt, hogy ők nem mennek rá egy-egy helyzetre, vagy esetleg lepattanóra. A 27 éves Roland a német Freiburg játékosa. A skótok elleni meccsen ő adta a gólpasszt és ő lett a meccs embere.

Csoboth. Forrás: Instagram
Csoboth. Forrás: Instagram

Csoboth Kevin – az Újpest fiatal, 24 éves focistája most lett hirtelen sztár, amikor góljával megvertük a skótokat az Eb-n. Csatárként játszik, először idén szerepelt a magyar válogatottban, amikor márciusban Észtország ellen játszott. Az egy barátságos, tét nélküli mérkőzés volt. Kevin és Szoboszlai Dominik kicsi koruk óta együtt fociztak, jó barátok azóta is.

Ádám. Forrás: Instagram
Ádám. Forrás: Instagram

Ádám Martin – a 29 éves csatár, akinek Viking a beceneve, az Eb alatt nemzetközileg ismert lett, és nem feltétlen a játéka miatt. Sajnos rosszindulatú emberek a külsején kezdtek el gúnyolódni, mémeket gyártottak belőle. Amikor erről kérdezték, Martin annyit mondott: „Jókat szoktam röhögni. Így születtem – jó, azt nem állítom, hogy ekkoraként –, ilyen testalkatom van. Van egy genetikám, egy alap fizimiskám, ezen változtatni nem tudok.” A válasza annyira tetszett mindenkinek, hogy rengeteg cikk született róla, és arról, hogy milyen példásan kezelte a bullykat. A fagyi vissza is nyalt a gonoszkodóknak. Martin Insta-oldalának követői száma óriásit nőtt, egy videóján hatmillió megtekintés volt. És rengeteg szponzorációs szerződést kapott olyan márkáktól is, mint az Adidas. Vagyis: az egyik arcuknak választották. Így kell ezt csinálni! Ádám egyébként egy dél-koreai fociklubban játszik, a Ulsan Hyundai FC-ben.

Varga. Forrás: Instagram
Varga. Forrás: Instagram

Varga Barnabás – a Fradi focistája, 29 éves csatár. Vargáról most leginkább azért szóltak a hírek, mert brutális sérülést szenvedett a skótok elleni meccsen. A kezelőorvos szerint olyan durván találta el a skót kapus a könyökével az arcát, hogy összeroppantott benne több csontot. Vargára most egy fél év kihagyás minimum vár. Az Eb-ről amúgy nem távozott gól nélkül, a svájciak ellen szerzett egy fejes gólt.

(Kiemelt kép: Szoboszlai Dominik/Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.