A madarakról szólt a nap, a magyarok szerint rossz az egészségügy – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mohácsnál tetőzött kedden a Duna, és hamarosan távozik az árhullám az országból. Orbán Viktor miniszterelnök a mai árvízinfón azt mondta, biztató a helyzet, hiszen lesz ugyan csapadék, de az nem befolyásolja az ár levonulását. Az apadás gyors ütemben zajlik, a védekezést irányító testület, az operatív törzs holnaptól nem fog olyan intenzíven dolgozni, mint az elmúlt napokban. A kormány a következő ülésén meg fogja vizsgálni, hol kell a jövőben mobilgátakat építeni. Orbán szerint ez nem olcsó dolog, de „nem is vágja földhöz” az ország pénztárcáját. A miniszterelnök önszorgalomból kiszámolta, hogy szeptember 20-a óta összesen 5500 kilométert gyalogoltak a vízügyi szakemberek. Ő 1687 kilométert tett meg, igaz, részben autóval. Az árvízinfó végén Orbán Viktor megköszönte Karácsony Gergely budapesti főpolgármesternek az árvízi együttműködést. (hvg.hu)

Két magyar is van az év legjobb madárfotósai között. Most hirdettek ugyanis győztest a Bird Photographer of the Year nevű versenyen. A legjobb több fényképből álló pályázatért járó díjat Máté Bence nyerte, Szűcs Boldizsár pedig ezüstöt kapott a fotójáért a Városi madarak kategóriában. A fődíjas képet a kanadai Patricia Homonylo készítette. A fotóján több mint négyezer, torontói ablaknak ütközött és elpusztult madár teteme látható ( fenti, kiemelt képünkön). Miközben sok profi fotós képeit emelte ki a zsűri, kiválasztották a legjobbakat azok közül is, amiket 11 éves vagy annál fiatalabb gyerekek küldtek be. Külön kategóriába sorolták a 12-14, valamint a 15-17 éves fiatalokat is, és őket is díjazták. (Qubit)

A fotókat itt lehet megnézni, ezek pedig a magyar nyertesek fotói:

Bird Photographer of the Year / Szűcs Boldizsár
Bird Photographer of the Year / Máté Bence

Alig van magyar, aki úgy gondolja, hogy a legjobb egészségügyi ellátásban részesül. Ez egy friss, nemzetközi kutatásból derült ki. A válaszadók mindössze 12 százaléka mondta azt, hogy jó az egészségügyi ellátás, 58 százalék szerint rossz. 47 százalékuk úgy gondolja, hogy az ellátás még tovább romlik majd. Az eredmény nem meglepő, főleg annak fényében, hogy a magyarokat leginkább aggasztó kérdés – a mérések szerint – az egészségügy helyzete. Érdekes, hogy a legelégedettebbek az egészségügyükkel a malajziaiak, ott a megkérdezettek 66 százaléka adott kedvező választ (mi a lista legvégén vagyunk). A felmérésben részt vevő másik közép-európai ország, Lengyelország is hasonló minősítéseket adott, bár ott nagyobb volt a semleges válaszok aránya. (24.hu)

Megmérték azt is egy közvélemény-kutatásban, mit gondolnak a magyarok az iskolai mobilleadásról. A telefonleadással a válaszadók 40 százaléka teljes mértékben, további 13 százalékuk inkább egyetért. A korlátozást teljes mértékben elutasítók aránya 35 százalék, azoké pedig, akik inkább nem értenek egyet a rendelettel, 10 százalék. Azzal viszont a magyarok 88 százaléka egyetért, hogy a különböző okoseszközök használatát be kellene építeni a gyerekek oktatásába. A válaszadók szinte mindegyike (98 százalék) szerint a megoldást inkább az jelentené, ha maguk az iskolák lennének felszerelve jól működő, folyamatosan karbantartott digitális eszközökkel: számítógépekkel, laptopokkal, tabletekkel. Korábban mi is megkérdeztünk titeket, ennek eredményei itt olvashatók. (Népszava)

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Kizárt, hogy a Demokratikus Koalíció támogassa, hogy Vitézy Dávid főpolgármester-helyettes legyen. Ezt a párt jelentette be, miután éles vita alakult ki a pozíció miatt. A napokban „cserélődnek le” az önkormányzatok a júniusi választási eredményeknek megfelelően. Meg kell alakulnia az új Fővárosi Közgyűlésnek is. Korábban már írtunk nektek arról: felmerült, hogy Vitézy Dávid Karácsony Gergely főpolgármester helyettese legyen. A DK szerint ezzel az a baj, hogy „Vitézy a Fidesz hivatalosan támogatott főpolgármester-jelöltje volt a választásokon, azonban a budapestiek több mint 70 százaléka a Fidesszel szemben álló más pártra szavazott”. Úgy vélik, árulás lenne, ha a főváros második embere a Fidesz jelöltje volna. Vitézy persze hivatalosan nem a Fidesz, hanem az LMP jelöltje volt. A választás előtt a Fidesz visszaléptette a saját jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát Vitézy javára. (hvg.hu)

A már említett önkormányzati csere igen viharosra sikerült Győrben, ahol a távozó fideszes Dézsi Csaba Andrást Pintér Bence (Tiszta Szívvel a Városért Egyesület) váltja a polgármesteri székben. Dézsi az utolsó közgyűlésen elképesztő összegeket osztott ki: szoborra újabb 42 millió ment el. Egy hete már kettő másikat is rendelt a város 130 millió forintért. A Fidesz-frakció is kap egy 210 négyzetméteres irodát a városházán. Győrben egy ideje 15 millió forintért pályázhatnak évente a civil szervezetek. Most három egészségügyhöz kapcsoló alapítvány is kapott fejenként 30 millió forintot, az egyik ilyen Dézsi Csaba Andráshoz kapcsolódik. Az új polgármester szerint Dézsiék még „kiürítették a kasszát”. A közgyűlésen a leköszönő városvezetés átírta az önkormányzat működési szabályzatát. Ezzel el is vettek néhány jogkört az új polgármestertől. A gyűlést egyébként kisebb tüntetés kísérte, a tiltakozó tömeg többször is hangosan kiabálta a távozó vezetésnek, hogy ne lopják meg Győrt. (Telex)

Tiltakozás a közgyűlésen. Fotó: Pintér Bence / Facebook

Lazításképpen pedig mutatunk a fenti madárverseny komédia kategóriájából is néhány gyöngyszemet:

Bird Photographer of the Year / Thomas Vijayan
Bird Photographer of the Year / Gary Collier
Bird Photographer of the Year / Nadia Haq

Kiemelt kép: Bird Photography of the Year / Patricia Seaton Homonylo

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."