A macskák mindenen átférnek? Nem, de sokszor azt hiszik

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy magyar etológus, Pongrácz Péter kutatását jelentette meg a Science magazin. Az ELTE egyetemi docense hosszú évek óta tanulmányozza a macskák agyát. Ő volt az, aki bebizonyította, hogy a cicák képesek az emberek testbeszédét érzékelni és értelmezni. Például azt, ha valamire nézünk, vagy valamire rámutatunk. Ez olyasmi, amire kevés állatfaj képes.

Most arra volt kíváncsi, hogy mennyire vannak tudtában a macskák a saját testüknek.

A kísérletet korábban már elvégezte kutyákkal. Abban arra jutott, hogy a kutyáknak van testtudata. A kísérletben a kutyák akadályokat kaptak. Egy korábban nyitott teret elbarikádoztak úgy, hogy csak egy rést hagytak rajta. A gazdi az akadály túloldalán volt és szólítgatta a kutyáját. Ha a rés még pont akkora volt, hogy a kutya átfér, hezitálás nélkül átment rajta. Amikor csökkentették a szélességét vagy a magasságát, és már túl kicsi volt, akkor is megállt előtte, ha a gazdija szólítgatta. Maximum megpróbálta, de ahogy érzékelte, hogy túl nagy ahhoz, hogy átpréselje magát, megállt.

Érti ő, csak nem izgatja. Forrás: Unsplash
Érti ő, csak nem izgatja. Forrás: Unsplash

A macskáknál már más volt a helyzet. Kezdve azzal, hogy nagyon önfejű állatok, és így a tesztelésük is elég nehézkes. Ahogy mondani szokták: a cica érti, amit mondunk neki, csak éppenséggel letojja.

Pongrácz így kénytelen volt a macskák otthonában végrehajtani a kísérletet. Ez hasonló volt a kutyákéhoz: a cicának egy ajtónál csak egy négyzet alakú rést hagyott arra, hogy átjusson. A túloldalról a gazdi játékkal vagy jutifalattal csábítgatta az átkelésre. Pongrácz itt jegyezte meg, hogy sok macskának még ez sem volt elég csábító, az állatok csökönyössége miatt több alany is kudarcot vallott, kiestek a kutatásból.

Forrás: Tumblr
Miau, akkor is beférek! Forrás: Tumblr

Ahol viszont működött, kiderült, hogy a macskák csak részben vannak tisztában a testük méretével. Ha megfelelő méretre volt vágva a rés, akkor a kutyákhoz hasonlóan, hezitálás nélkül átmentek rajta. Viszont a macska, a kutyával ellentétben, ugyan megállt egy pillanatra akkor, amikor a rés magassága csökkent, végül továbbnyomta magát. Nem hagyta abba a próbálkozást.

És ami ennél is meglepőbb: amikor a rés szélességét csökkentették, a magasság pedig kényelmes méreten volt, a macska gondolkodás nélkül elkezdte átpréselni magát rajta. Hiába volt a rés fele akkora, mint a cica testszélessége. Tehát ebben az esetben nem működött a testtudat.

Egy másik kutató, Ivan Khatov erre azt a magyarázatot adta, hogy a kutyákkal ellentétben a macskák teste sokkal nyúlékonyabb, flexibilisebb. Így aztán csak bizonyos helyzetekben (például magasság) gondolnak a testük méretére.

Hogy a kutatás még mi mindenre lesz jó, azt nem tudni. De játékok fejlesztéséhez és a lakás macskabiztossá alakításához már most tuti. (Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!