A macskabefogadó képességről is vitáztak a főpolgármester-jelöltek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az európai parlamenti választás mellett önkormányzati vezetőket is választ az ország június 9-én. Budapest vezetéséért három jelölt küzd eséllyel: Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester a baloldali pártok támogatásával, Vitézy Dávid az LMP színeiben, és Szentkirályi Alexandra, aki a Fidesz jelöltje.

Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid

A Partizán Youtube-csatorna szervezte meg a versenyzők vitáját. Karácsony és Vitézy éles összecsapást produkált, viszont Szentkirályi nem ment el. Ezt mind Karácsony, mind Vitézy szóvá tette, és arról beszéltek, hogy a kormány szándékosan árt a fővárosnak, vitázni pedig nem mer.

Karácsony Gergely röviden úgy fogalmazta meg a feladatát, hogy javítani kell a budapestiek életén. Ebből következik a környezetvédelem és minden más fejlesztés is. Ellenfelét viszont azzal vádolta, hogy a Fidesz szövetségese, mert korábban a kormánynak dolgozott. Azt is felvetette, hogy Vitézy kampányát kormányközeli üzletemberek fizetik. Vitézy ugyanakkor a Karácsony mögött álló DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetséget bírálta. Azt is mondta, hogy Karácsony sokszor feleslegesen fordul szembe a kormánnyal, ami nem használ a városnak.

Utak, lakások, macskák

Vitatkoztak azon, hogy rossz az utak állapota, és hogy új villamosvonalak kellenének. A jelenlegi főpolgármester erre azt mondta, hogy Budapesttől rengeteg pénzt vett el a kormány, ezért nem jut mindenre, amit szeretnének.

Fontos téma volt a lakáskérdés. Különböző programokkal, de mindkét jelölt olcsó bérlakásokat szeretne építeni, hogy a fiataloknak és a szegényebbeknek is legyen hol lakniuk. Ez nemcsak nekik lenne jó, de a város elnéptelenedését is megállítaná. Egyetértés volt abban, hogy veszélyes folyamat, ha egyre többen költöznek a Budapest körüli kertvárosokba. Ők ugyanis autóval fognak bejárni, és ezt nem bírja el a főváros. Karácsony emellett a hajléktalanok számára is igyekezne megoldást biztosítani. Vagyis lakást biztosítani számukra, hogy dolgozhassanak és emberként éljenek.

A jelöltek az állatvédelem kérdésén is összekaptak. Vitézy Dávid felrótta Karácsony Gergelynek, hogy bár szavakban kiállt az állatokért, de például a legnagyobb állatmenhelynek semmivel sem nőtt a

macskabefogadó képessége.

Csak 29 macska fér el a menhelyen, pedig sokkal több a gazdátlan állat.

A vitában szembetűnő volt, hogy a szakmai kérdésekben gyakran egyetértettek a jelöltek, legalábbis az irányokban. Inkább egymás politikai hátterét és múltját bírálták.

A közvélemény-kutatások szerint Karácsony Gergely magasan vezet, és minden bizonnyal megnyeri a választást. Ezen csak az változtathat, ha Szentkirályi Alexandra feladja és visszalép. Ez növelné Vitézy esélyeit, viszont súlyos arcvesztés lenne a Fidesznek, hogy jelöltet sem állít Budapesten.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.