A lovak képesek a stratégiai gondolkodásra

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy lovat oda lehet vezetni a vízhez, de nem lehet rábírni, hogy igyon. Legalábbis sokáig így gondoltuk. Egy csoport kutató most megállapította, hogy a lovak bármire rávehetők: ha elég nagy jutalmat kapnak érte cserébe.

Az új tanulmány szerint a lovak intelligensebbek, mint korábban gondolták, mivel megfigyelték, hogy gyorsan alkalmazkodnak egy olyan jutalomjátékhoz, amelynek változnak a szabályai. A korábbi elméletek szerint a lovak agya csak az azonnali ingerekre reagál és nem elég összetett ahhoz, hogy stratégiát alkosson. Az új eredmények ezt az elméletet megdöntötték, hiszen az állatok gyorsan megértették a játék lényegét.

A vizsgálatban 20 ló vett részt, akiket először jutalomfalattal jutalmaztak, ha az orrukkal megérintettek egy kártyalapot. A második szakaszban egy „stoplámpát” vezettek be a kutatók és megváltoztatták a szabályt: a lovak csak akkor kaptak jutalmat, ha úgy értek hozzá a kártyához, hogy a lámpa nem égett. Önmagában ez még nem változtatta meg a lovak viselkedését: a lámpa állapotától függetlenül megérintették a kártyát. Egészen addig, amíg a szabályokat harmadszorra meg nem változtatták.

Fotó: Unsplash

Az utolsó szakaszban a kutatók 10 másodperces időkorlátot vezettek be, a lovak pedig „büntetést” kaptak, ha a kártyát megérintették, miközben világított a lámpa. Az állatok viselkedése gyorsan megváltozott, hiszen most már volt következménye, ha elrontották a játékot. A lovak mindegyike gyorsan megtanult a szabályok szerint játszani, hogy időkorláton belül legyen.

A kutatók szerint az, hogy a lovak ilyen gyorsan alkalmazkodtak, arra utal, hogy végig értették a stoplámpa szabályát, de nem volt okuk betartani azt, mivel nem volt következménye annak, ha rosszul csinálták a játékot. A tanulmány szerint a lovak kognitív szempontból sokkal fejlettebbek, mint amennyire azt hittük. A kognitív képességek azok a megismerési, információfeldolgozási és gondolkodási folyamatok, amelyekkel érzékeljük, felfogjuk és felhasználjuk megszerzett tudásunkat. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.