A „legjobb rossz művészetnek” is van múzeuma

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A világ egyik legfurább múzeuma a Museum of Bad Art (MOBA), ami az amerikai Dedhamben található. Itt olyan festmények és szobrok vannak, amik, hát finoman szólva is bénák. Az alapítóknak az volt a célja, hogy minél több olyan alkotást gyűjtsenek össze, amik egészen rosszul sikerültek. Az évek alatt több mint 700 ilyen „remekmű” került a múzeum birtokába. Mint például ez:

Rebecca Harris: Egy madár önarcképe. Facebook/Museum of Bad Art

Csak olyan műtárgyak kerülnek a múzeumba, amik nem azért rosszak, mert annak szánták őket, vagy elrontotta őket a művész. Az itt kiállított alkotások mindegyikét véresen komolyan gondolta annak készítője, és azzal a meggyőződéssel készültek, hogy azok valódi, komolyan vehető művészi alkotások. A múzeum vezetőit nem érdekli a szándékos giccs, ők a „legjobb rossz művészetet” akarják bemutatni.

Ismeretlen művész: Charlie és Sheba. Facebook/Museum of Bad Art

A gyűjtemény első darabja, és egyben a múzeum ötletadója egy kukába dobott kép volt, rajta egy kék ruhás nő, virágokkal. Ezt találta meg az alapító régiségkereskedő, Scott Wilson. Eleinte csak a keretet akarta megmenteni, de aztán beleszeretett a bénácska képbe is. Később a barátai is elkezdtek lelkesedni érte, és elkezdték gyűjteni a hasonlóan „jól sikerült” alkotásokat. A MOBA 1994-ben nyitott, és akkora siker lett, hogy azóta már három helyen van állandó kiállítóterük.

Ebből indult a múzeum: Lucy mezőben, virágokkal. Facebook/Museum of Bad Art

1996-ban azzal kerültek be a hírekbe, hogy valaki ellopta a kiállításról az Eileen című festményt. Eredetileg ezt is a kukában találták, és a lopás után hat és fél dolláros jutalmat ajánlottak fel annak, aki segít megtalálni a képet. Később ezt az összeget 36,73 dollárra emelték, de ennek ellenére Eileen nem került elő. A rendőrség sem foglalkozott különösebben az üggyel, kis értékű lopásnak minősítették az esetet. Tíz évvel később viszont a tolvaj felvette a kapcsolatot a múzeummal, és 5000 dolláros váltságdíjat követelt a festményért. Az összeget végül nem fizették ki, de hogy, hogy nem, Eileen visszakerült a múzeumba.

Eileen – szerencsére megkerült. Kép: Facebook/Museum of Bad Arts

A múzeumot többször vádolták azzal, hogy kigúnyolja a gyengébb művészeket, és nevetség tárgyává teszi az itt kiállított alkotásokat. Az alapítók viszont rendszeresen elmondják, hogy ők valóban lelkesednek ezekért a műtárgyakért. Épp ezért nem fogadnak el kéretlen darabokat, valamennyi kiállított művet saját maguk szerzik be. Egyetlen alkotás sem ér többet hat és fél dollárnál. És a tulajdonosok elmondása szerint egyetlen művész sem panaszkodott még azért, mert a képe vagy szobra a Museum of Bad Art-ban végezte. (museumofbadart.com)

Kiemelt kép: Szárnyas tündér. Forrás: Facebook/Museum of Bad Art

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.