A legfiatalabb olimpikon 11 éves, és csak szeretne jól mulatni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy kínai gördeszkás lány, Cseng Hao-hao a párizsi olimpia legfiatalabb résztvevője. A lány 11 éves és 11 hónapos, és mindössze négy éve sportol. Már kiskorában arról álmodott, hogy kijut az olimpiára, és erre az álomra nem is kellett sokáig várni.

Cseng Hao-hao Hongkongtól néhány órára lakik. Hétéves korában kapott egy gördeszkát, és azóta gyakorlatilag le sem lépett róla. A lány egy helyi klubban kezdett edzeni és hamar felfigyeltek a képességeire. Később egy tartományi csapat tagja lett. 2021-ben a legfiatalabb sportoló volt, aki valaha részt vett a kínai nemzeti játékokon. 2023-ban kezdett el versenyezni a világsorozatokban, majd végül Magyarországon, Budapesten kvalifikálta magát Párizsba. Egy nehéz szaltót mutatott be, amit először próbált ki versenyen. A kvalifikálás azt jelenti, hogy az eredményeivel jogosultságot szerzett arra, hogy részt vehessen az olimpián.

A lány vigyorogva nyilatkozta egy interjúban nemrég, hogy „szerinte nagyon menő, ahogy gördeszkázik és kicsit önimádónak érzi magát”. Cseng Hao-hao több tinédzserrel együtt indul az augusztus 6-i női deszkás versenyen. Egyébként a gördeszkázás csak nemrég lett olimpiai sport. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen versenyeket illesztették még be a nyári játékok programjába.

A kínai kormány 2022-ben felvette a deszkázást az általános iskolai és a középiskolai testnevelési tantervbe is. Az volt a céljuk, hogy fejlesszék a házi feladatokkal gyakran leterhelt gyerekek kreativitását és mentális egészségét.

Cseng Hao-hao. Fotó: X

Cseng Hao-hao Párizsban a legjobb 16 közé szeretne bejutni, de azt mondta, nem a győzelem számít, hanem az, hogy jól érezze magát. „A verseny számomra csak azt jelenti, hogy együtt lehetek a barátaimmal. A világ 20 legjobb gördeszkása közül több mint 10-et ismerek. Olyan, mintha egy vicces játékot játszanánk, ahol mindenkinek a legjobbat kell mutatnia.” (Reuters)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.