A klímaváltozás miatt a téli sportok is egyre veszélyesebbek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az éghajlatváltozás mindenre hatással van. A túrázók és a téli sportok szerelmesei azonban újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek, hiszen az időjárás fokozhatja a veszélyeket a hegyekben, legyen szó furcsa téli esőről, hóviharokról, szárazságról vagy nyári erdőtüzekről. A Wired hegyi mentőcsapatok tagjaival beszélgetett arról, hogy az időjárás kiszámíthatatlansága miatt már nem is annyira szabadidős mentéseket végeznek, sokkal inkább katasztrófavédelmi feladatokat látnak el.

A klímaváltozás miatt a mentések megtervezése és végrehajtása egyre bonyolultabb, ráadásul a szélsőséges viharok is rengeteg munkával halmozzák el a hegyimentőket. A Wired szerint a téli táj egyik leghalálosabb veszélyforrása meglepő módon az eső.

Pixabay

Ahogy a téli átlaghőmérséklet nő, ott is eső esik, ahol általában amúgy hó szokott. Az „eső a hóra” típusú jelenség leginkább tél elején és kora tavasszal fordul elő. Csakhogy bizonyos alpesi körülmények között az eső beszivárog a hóréteg felső rétegeibe, újra megfagyhat és lavinákat indíthat el. A nedves lavinák ráadásul másképp viselkednek, mint a „simák”. Ha valakit elsodor egy lavina, szerencsés esetben kaparhat magának egy légüreget, amin keresztül kap levegőt. A sűrű, nedves lavinák esetében azonban erre kevés az esély, így a mentésnek is gyorsabbnak kell lennie.

Ha eső esik a hóra, az a túrázók számára is veszélyesebb, hiszen az eső kemény kérget képez a hótömegen. A turisták így eleshetnek, megcsúszhatnak, fának vagy sziklának ütközhetnek. Arról nem is beszélve, hogy a forró nyarak felolvasztják az alpesi jeget, ez pedig egyenes út a hasadékok képződéséhez és a sziklaomlásokhoz. Ha egy-egy omlás megnehezíti a közlekedést az utakon, a hegyekben megsérült emberek kimentése is hosszabb időbe telik.

Pixabay

De nem csak a túrázóknak van szüksége segítségre. Az éghajlatváltozással egyre gyakoribbá váló szélsőséges viharok a helyieket is meglephetik. A hegyimentők szerint nem szokatlan, hogy egyetlen viharban akár 40-50 centiméter hó is hulljon egy hegységben. Az áradások és a hirtelen lezúduló hótömeg miatt sokszor a helyi lakosok is csapdába esnek, így a mentők nekik is segítenek.

Ty Brandt hidrometeorológus – aki a légköri jelenségek vizekre gyakorolt hatását elemzi – a lapnak azt nyilatkozta, hogy az a probléma a klímaváltozással, hogy egy olyan időszak felé haladunk, amelyben a múlt már egyre nehezebben jelzi előre a jelent vagy a jövőt. „Az időjárás és az éghajlat változik, de a terep is. A lavinák fogpiszkálókat csinálnak a fákból. A nyári erdőtüzek elpusztítják az erdőket. A táj gyors ütemben változik, így a szakértők, mentők által bejárt útvonalak is változni fognak. Hogy milyen módon, azt még nem lehet tudni.”

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.