A klímaválság valósága: 21 fajt nyilvánítottak idén hivatalosan kihaltnak

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

2023-ban 21 fajt nyilvánítottak hivatalosan kihaltnak, mindegyiket az Egyesült Államokban. Az állatok kihalásáról az elpusztított élőhelyek, a szennyezés, az éghajlatváltozás, a természet kizsákmányolása és az invazív fajok tehetnek. Az ENSZ megállapítása szerint a kihalás mai üteme legalább tízszer-százszor nagyobb, mint az elmúlt 10 millió év során bekövetkezett kihalásoké. Egy korábbi kutatás szerint a Földön mintegy kétmillió faj van a kihalás szélén. 

A mostani listán madarak, kagylók és halak szerepelnek, de egy emlős sem úszta meg az évet: a fent látható kis marianai gyümölcsdenevérnek végleg búcsút inthetünk. A madarak közül kihalt a Semper-pápaszemesmadár, és a verébalakúak rendjébe tartozó Bachman-hernyófaló. Ezt a ritka énekesmadarat már 1967-ben felvették a veszélyeztetett fajok listájára, de a fakivágások miatt eltűnt a mocsaras élőhelye, ezért elpusztult a populáció. Kihalt a pikkelyestorkú mohó is, amely a Hawaii-szigetekhez tartozó Kauai szigetén volt honos. A szigeti fajok különösen veszélyeztetettek a kihalással szemben, mivel könnyen lehet, hogy máshol nem is léteznek. Ám ha megtizedeli őket az éghajlatváltozás, a betegségek és a kívülről érkezett ragadozók, szép lassan teljesen elfogynak.

Pikkelyestorkú mohó. Fotó: Bishop Museum, Honolulu

A kagylókról azt mondják, evolúciós győztesek, ugyanis az életben maradásuk érdekében elképesztő alkalmazkodási képességeket fejlesztenek ki. A kagylók az édesvízi ökoszisztémák létfontosságú részei. Kiszűrik a káros méreganyagokat (bizonyos algákat és baktériumokat), valamint táplálékot és élőhelyet biztosítanak számos faj számára. Úgy tűnik, hiába a kagylók kitartása, mégsem vigyáztunk rájuk eléggé. Idén kihalt többek között a lapos kagyló, a kengyelhéj, a zöldvirágos gyöngykagyló és a gömbvirágos gyöngykagyló is. Ami a halakat illeti, ott „csak” kihalófélben van a Texasban élő San Marcos gambusia, és a nem túl szép testű, ohiói barátja is, a Scioto Madtom. Ezt a törpeharcsafélét más cikkek szerint már 2019-ben kihaltnak nyilvánították. Így néz ki:

A Mashable a szakértők tanácsait összegyűjtve azt javasolja, hogy az állatok védelmében mi is tegyük meg, amit lehet:

  • például segítsünk a veszélyeztetett fajoknak ott, ahol élünk: az ohiói Big Darby Creekben kihalás szélén álló kagylók élnek, a helyi önkormányzat azonban még több szennyvizet akar önteni a helyi patakba. Hogy ez a kagyló végül túlél-e, az a városvezetők döntésén múlik majd. Az aktivisták igyekeznek nyomást gyakorolni rájuk. 
  • Ha van kertünk, ültessünk őshonos növényeket!
  • Figyeljünk, mit vásárolunk. Minél kevesebb műanyagot használunk, annál kisebb az esély arra, hogy végül az veszélyt jelenthet a tengeri és a vadon élő állatokra.
  • Ha lehet, tartsuk benn a macskát. A házimacskák kíméletlen ragadozók.

(Biological Diversity, Mashable)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.