A kézműveskedés nagyobb elégedettséggel töltheti el az embert, mint a munka

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Kispolgár szerkesztősége nagy rajongója a kézművességnek: Micsináljak? című sorozatunkban számos olyan olcsó hobbit ajánlottunk már nektek, amivel nem csak hasznosan tölthetitek el a szabadidőtöket, de a kreativitásotokat is fejleszthetitek.

Egy új tanulmány most megállapította, hogy a kézműveskedés és a művészeti alkotások készítése sokkal nagyobb életelégedettséggel tölti el az embereket, mint a munkavállalás.

Bár a művészeteket és a kézművességet már régóta használják a mentális egészség fejlesztésére, a szakértők szerint a legtöbb kutatás eddig a betegekre (mentális, daganatos és más betegséggel élő emberekre) koncentrált. Hiszen a művészeti és kézműves alkotásokról már kiderült, hogy segítenek a mentális egészségügyi problémák kezelésében, javítják a szubjektív jólétet, és állítólag csökkentik az öngyilkossági hajlamot. Azt azonban még csak keveset vizsgálták, hogy a kreatív tevékenységek milyen hatással vannak a lakosság egészére.

Fotó: Unsplash

Ilyen kreatív tevékenység lehet a: fazekasság, rajzolás, festés, kötés, varrás, horgolás, hímzés, grafika, szobrászat, fotózás vagy filmek és videók készítése, kalligráfia, fafaragás, sőt bútor- vagy ékszerkészítés.

A tudósok most több mint 7000 ember adatait vizsgálták egy felmérés során, arra kérve őket, hogy értékeljék magukat különböző szempontok alapján, például: mennyire boldogok, mennyit szoronganak, mennyire magányosak, mennyire elégedettek az életükkel és úgy összességében mennyire látják értelmét az életnek. A felmérésben résztvevők 37 százaléka vett részt valamilyen kreatív tevékenységben az elmúlt 12 hónapban, a többiek nem.

A kutatók ezután megvizsgálták a jóllétre vonatkozó értékeléseket. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akik művészeti vagy kézműves alkotással foglalkoztak, nagyobb pontszámot értek el a boldogság, az élettel való elégedettség és az értékesség érzése terén, mint azok, akik nem csináltak ilyesmit. Ez már csak azért is érdekes, mert általában a munkavállalás miatt érezzük magunkat hasznosnak és értékesnek.

Fotó: Unsplash

A kutatást az Egyesült Királyságban található Anglia Ruskin Egyetem kutatói készítették. Mint elmondták, a kézművesség megfizethető, elérhető és népszerű dolog – ez a kulcsa annak, hogy sokan lelhetik örömüket benne.

A kutatás vezetője szerint az eredmények talán azt tükrözik, hogy nem mindenki dolgozik olyan munkahelyen, amelyet kielégítőnek talál, de a kézműveskedés során az emberek gyakran érzik azt, hogy ők irányítanak vagy hogy viszi őket a flow. Ráadásul a kézműveskedés nem csak a teljesítmény érzését adja, hanem az önkifejezésben is segít, ami lássuk be, a munkával nem mindig van így. És persze jó látni, hogy a kézműveskedésnek rövid időn belül kézzelfogható eredménye lesz.

Azt ugyan elismerik a tudósok, hogy a hatás csekély: a kreatívkodás átlagosan csak 2 százalékkal magasabb értéket jelentett az élet értelmét és a boldogságot vizsgáló skálákon. De ez a két százalék is elég lehetne ahhoz, hogy egy-egy társadalom egészére óriási hatást gyakoroljon. (Forbes)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.