A kerecsensólyom az év madara, fizuemelést kaptak a rendőrök – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Leszállás közben összeütközött a parti őrség gépével és lángra kapott a Japan Airlines egyik repülőgépe kedden a tokiói Haneda reptéren. A parti őrség gépén öten utaztak, ők mind életüket vesztették a balesetben. Az utasszállítón a gyors menekítésnek köszönhetően minden utas és a személyzet is (összesen 379 ember) életben maradt. A baleseti nyomozók vizsgálják, ki hibázott. A Japan Airlines pilótái állítják, megkapták a leszállási engedélyt. A vizsgálat is egyre inkább afelé mutat, hogy a parti őrség pilótái tévedtek és gurultak túl az engedélyezett ponton a futópályán. A kisgép egyébként Niigata repülőterére indult, hogy a japán földrengés és áradás áldozatainak szállítson segélyt. (BBC)

Január elsejétől átlagosan 79 500 forinttal emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére. Ez több mint 56 ezer embert érint: rendőröket, a Terrorelhárítási Központ és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság dolgozóit, börtönőröket, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársait. 2022-ben már volt egy 116 ezer forintos béremelés, ezt egészíti ki a mostani. Így például az, aki 2022-ben tiszthelyettesként 267 ezer forintot keresett, most 463 ezer forintot kap. (MTI)

Selena Gomez azt mondta egy újévi podcastben, hogy valószínűleg már csak egy zenei albumot ad ki. A bipoláris zavaráról és autoimmun betegségéről is mindig nyíltan nyilatkozó sztár sok lábon áll: van saját kozmetikai márkája és színészkedik is. Legutóbb a nagysikerű, Gyilkos a házban sorozatban szerepelt nagynevű színészek oldalán. „Szeretnék egy valamire fókuszálni. Ez már inkább a színészet és nem a zene” – mondta a Smartless podcastban Selena. Gomez egyébként számos Grammy-díjat nyert, de ahogy fogalmazott: a két szakma együtt sok és rossz hatással van a mentális egészségére, ezért szeretné az egyiket lerakni. (CNN)

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben. Az Európai Unióban élő állomány több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel, világszinten pedig a Kárpát-medencei a faj egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya. A kerecsensólyom nagy termetű, széles szárnyú, az egerészölyvhöz hasonló színezetű. Alapvetően Ázsiában él, ezen belül is elsősorban Kína, Mongólia és Kazahsztán területén. Európában a nagy részük Magyarországon és Ukrajnában található. Főleg ürgéket, hörcsögöket, földimókusokat eszik. Ezek hiányában klasszikus sólyomként viselkedve gond nélkül átvált a repülő madarak zsákmányolására. Évente egyszer költ. A sziklafalak párkányain hollók fészkét, fészekmaradványát használja, vagy pedig a csupasz párkányba alakít ki egy sekély mélyedést a tojásoknak. Erdőben más közepes és nagy testű madarak, elsősorban ölyvek és sasok üres fészkeibe költözik be. Ma a hazai kerecsensólymok több mint kétharmada a villanyoszlopokra telepített alumínium költőládákban, a nyestektől és az emberektől is védetten költ. (MTI)

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.