A hegymászók mostantól cipelhetik a kakájukat a Mount Everesten

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megelégelte a Föld legmagasabb hegycsúcsát felügyelő nepáli önkormányzat, hogy a hegymászók összepiszkítják a Mount Everestet. Az emberi ürülék a nagy hidegben nem tud lebomlani, viszont bűzlik. Eddig több tonnányit hagytak maguk után a mászók.

A Mount Everestre a világ minden tájáról érkeznek utazók, évente körülbelül 800-an jutnak fel a csúcsra. Előbb az alaptáborban készülnek, ahol még van rendes vécé. A mászás onnan egy hétbe telik általában, és ugyanennyi visszafelé. Ennek első szakaszán még van legalább hó, amivel be lehet takarni a kaksit, feljebb viszont már csak a fehér sziklák. Amelyek már egyre barnábbak.

Az Everest csúcsa. Innen nem látszik, mi a gond. Fotó: Wikimedia Commons / Gozitano

Mostantól minden hegymászó kap két zárható zacskót az alaptáborban, és ebbe kell tojnia. A végeredmény nagyjából három kiló lesz, amikor visszatér. Ezt végig magával kell hurcolnia.

Az Everesten a többi szemét is nagy gondot okoz. A mászók köteleket, acél szerszámokat, sátordarabokat is elhagynak. A nepáli hadsereg időnként takarítja ugyan, de a kakát nem szedik fel. Ezen segít a kötelező kakatasak. Kérdés persze, hogyan tudják betartatni a szabályt, és ki fogja lebuktatni azokat a hegymászókat, akik magasról… tesznek rá. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.