A Gyűrűk ura gonoszáról neveztek el egy halat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Új halat találtak a dél-amerikai Amazonasban. Ez a világ leghosszabb, vagy második leghosszabb folyója, kutatók most újravizsgálják, hogy a Nílusé vagy az Amazonasé az első hely. Hivatalosan egyelőre a Nílus még mindig a leghosszabb, a második az Amazonas.

A frissen felfedezett, pirájákkal rokonságban álló hal a Myloplus sauron, ami ezüstös színű, narancssárga és fekete minták is vannak a testén, közepén pedig egy fekete csík látszódik rajta. A hal egy pacu (egy pirájákkal rokon édesvízi hal), és annyiban különbözik a pirájáktól, hogy főleg növényekkel táplálkozik, bár igazából mindenevő. A pirája ragadozó.

A fekete csík a testén a kutatókat a Gyűrűk urából ismert gonosz, Sauron pupillájára emlékeztette, ezért róla nevezték el. 2023-ban egyébként egy lepke is kapott nevet ugyanerről a szereplőről, őt Sauronának nevezték el.

Forrás: Mark Sabaj/Academy of Natural Sciences
Forrás: Mark Sabaj/Academy of Natural Sciences

Külsőleg Sauron nagyon hasonlít egy pirájára, akkor lehet igazából megkülönböztetni tőle, amikor kitátja a kis száját. A piráják fogai hegyesek, a pacuké sokkal tompábbak, jobban hasonlítanak az emberéhez. Ez azért van, amit már fentebb írtunk, mert mindenevők.

A kutatók egyébként azért szeretnek ismertebb neveket adni az újonnan felfedezett állatoknak, mert így remélik, hogy közelebb hozzák őket az emberekhez, hogy emiatt is jobban védjék a környezetet.

A Myloplus sauron mellett egy másik pacu fajtát is felfedeztek, a Myloplus genust, ezek is főleg növényevők.

Az Amazonas nagysága egyébként annyi kincset rejt, hogy minden bizonnyal még gyakran fognak idáig fel nem fedezett halakat és más állatokat találni benne. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.